Anna Karlsson-Bengtsson och David Welander på Chalmersplatsen.
​Vicerektor Anna Karlsson-Bengtsson och nya kårordförande David Welander.​​​​

Välkommen till en högskola präglad av gemenskap

​Ett nytt läsår närmar sig och inför en spännande höst berättar vicerektor Anna Karlsson-Bengtsson och nya kårordförande David Welander vad du kan förvänta dig som ny student på Chalmers, och hur du kan förbereda dig för dina studier.​
– Det är en speciell situation, att börja någonting helt nytt. För många handlar det även om att flytta hemifrån, komma till ett nytt boende och ha nya människor runt omkring sig. Det är en stor fördel att veta vad du ska Anna Karlsson Bengtssongöra de närmaste åren, och att ha möjligheten att forma ditt närmaste liv på ett sätt som du vill. 

Det säger Anna Karlsson-Bengtsson, som är Chalmers vicerektor för utbildning och livslångt lärande. David Welander har precis blivit klar med sin kandidat i industriell ekonomi, och till hösten påbörjar han uppdraget som ordförande för Chalmers studentkår. Han berättar att han vill bidra till att bevara Chalmersandan, och att han alltid har tyckt om sammanhållningen som finns på högskolan. 
– När jag sökte till Chalmers så fastande jag för meningen ”En gång chalmerist, alltid chalmerist”. Även utanför studierna så finns det en stark sammanhållning här, alla chalmerister umgås på lika villkor. Det lockade mig jättemycket, att få bli en del av den gemenskapen. 

Mottagningen är starten på livet som chalmerist

Mottagningen på Chalmers är för många en viktig del av starten på studentlivet. I år kommer mottagningen se lite annorlunda ut jämfört med tidigare. Det är inte bara undervisningen i höst som delas upp med vissa moment på campus och andra online. Mottagningen kommer också att ha digitala inslag.
– Även om utförandet såklart blir annorlunda i år, så finns syftet och målet med mottagningen fortfarande kvar. Man ska hitta sin första kompis och man ska kunna klara sin första tenta. Det syftet försvinner inte på något sätt, säger David Welander.

Under de utbildningsmoment som sker på campus i höst så kommer man dela upp studenterna i mindre grupper. Anna Karlsson-Bengtsson och David Welander är överens om att det blir en möjlighet till mer personliga möten.
– Vi har prioriterat att förstaårsstudenterna ska få campusundervisning. Det blir inte helt campusbaserat, men det har varit väldigt viktigt för oss att göra det tydligt att vi vill att de nya studenterna är här, och vi vill att de upplever den sammanhållning man får av att vara på Chalmers och av att träffa varandra, säger Anna Karlsson-Bengtsson.

En sammanhållen högskola

– Någonting jag verkligen uppskattar med Chalmers är den lojalitet som finns i hela organisationen, vilket inte minst märks nu när vi har behövt göra så stora förändringar. Även om det är tufft, så gör alla sitt allra bästa, både lärare och studenter. Man gör sin del på väg mot det gemensamma målet, det är ett jättefint drag på Chalmers, säger Anna Karlsson-Bengtsson.

David Welander håller med om den tydliga gemenskapen på Chalmers.
– Det blir ju väldigt tydligt nu, men känslan som har präglat hela min studietid är att man alltid hjälps åt och man är chalmerister ihop. Alla kommer ha en tuff studieperiod ibland, men man tävlar aldrig utan det här är någonting som man gör tillsammans.

Gör dig redo för ett nytt steg i livet

Att studera på Chalmers kan bli lite av en kontrast till vad man tidigare är van vid, så det kan vara bra att förbereda sig för sina nya studier. Sommarkursen i matte är exempelvis en chans att fräscha upp sina mattekunskaper och förbereda sig för studierna på högskolan. Det är även bra att försöka förbereda sig mentalt för tiden som chalmerist.
– Se om det går att hitta ett öppet sinne för allt det som kommer hända. Acceptera att det känns nytt och kanske lite tufft ibland. Det är okej att det känns lite utmanande, det är nya kunskaper som ska på plats och nya sammanhang att lära känna, säger Anna Karlsson-Bengtsson.

Hon lyfter också vikten av att utforska sina nya miljöer.
– Missa inte upptäcktsfärden i att börja på Chalmers. Utforska både campus Johanneberg och campus Lindholmen och känn efter vad du befinner dig i för miljö nu.

David Welander uppmanar nya studenter att inte missa chansen att lära sig något nytt. Han tycker att nya chalmerister ska utnyttja att vara del av ett helt nytt sammanhang och att Chalmers är en värld som är värd att lägga tid på att upptäcka.
– Precis alla tycker att det är nytt och osäkert. Det är det som är så härligt med mottagningen, att alla söker kontakt och alla vill hitta ett nytt umgänge. Ta vara på det. Ta vara på chansen att komma in i en grupp där alla vill lära känna någon ny.

Anna och Davids fem tips för digitala studier

  • Ha rutiner – Skapa rutiner för dig själv och se till att följa schemat, skjut inte upp moment som du har planerat utan ta dig tid att göra dina studier så som de är planerade.
  • Cykla – I den mån vi kan ska vi lämna offentliga färdmedel till de som verkligen behöver dem. Glöm inte att tänka på dina kamrater utifrån perspektivet att vi måste hålla distans.
  • Ha tålamod – Det här är en extraordinär situation för alla, och alla gör sitt bästa för att det ska bli så bra som möjligt. Men det kan innebära att du hamnar i situationer där det inte riktigt fungerar. Då behöver du ha lite tålamod och en välvillig inställning. 
  • Se vem som står ensam – Tänk på att det kan vara svårt att komma in i de sociala sammanhangen i början, så om du ser någon som står ensam – ta med dig den personen. Om du känner dig ensam eller inte hittar din plats så prata med din phadder. Det finns även hjälp att få hos studievägledare.
  • Var tillgänglig – Nu kommer vi ibland finnas mer på distans än på campus, så tänk på att dela med dig av din digitala närvaro och kommunicera med varandra. Det kommer bli viktigt, för att hitta in i och bibehålla dina sociala sammanhang. 

Text och foto: Sophia Kristensson​.

Läs mer

Sommarmatte​​ – För att hjälpa dig inför dina studier på högskolan finns möjligheten att läsa en förberedande kurs i matematik.
Sommarkemi – I Sommarkemi får du öva på exakt det som många tycker kan vara svårt inom högskolekemin.
​Ny student 2020 – Här hittar du all info om studiestarten.

Sidansvarig Publicerad: fr 10 jul 2020.