Vicerektor och Kårordförande 2022
​Vicerektor för utbildning och livslångt lärande Anna Karlsson-Bengtsson och Kårordförande Isac Stark​​ hälsar nya studenter välkomna.​​​​​​​​​​

Välkommen till Chalmers

​– Oavsett om du vill utvecklas akademiskt, socialt eller få en bra möjlighet på arbetsmarknaden efter din examen, är Chalmers en plats för alla, säger Isac Stark, den nya kårordföranden för Chalmers studentkår. Han och Anna Karlsson-Bengtsson, vicerektor för utbildning och livslångt lärande, ser båda fram emot att välkomna nya studenter till en ny termin.  
Isac Stark som avslutat sitt första år på masterprogrammet Engineering mathematics and computational science, kliver nu in i en ny och viktig roll som kårordförande.   
– Det är ett väldigt stort ansvar, självklart är jag ödmjuk inför det och vad det innebär, säger Isac Stark.

Han vill sänka tröskeln till att engagera sig i studentlivet

Isac, som till en början ville utbilda sig till läkare, valde istället att läsa bioteknik som kunde uppfylla de kriterier han eftersökte; att studera något tekniskt där han också kunde hjälpa människor. Han ville även studera på ett ställe med en inspirerande och lärorik miljö, med ett rikt studentliv. Han valde Chalmers för att det är ett välkänt tekniskt universitet som dessutom ligger i staden där han växt upp. 

Både Isacs och studentkårens mål är att alla ska kunna hitta en förening eller ett socialt sammanhang att engagera sig i på Chalmers, speciellt efter pandemin.  

– Det som har gjort Chalmers speciellt för mig har varit engagemanget. Jag vill därför göra det lättare för  studenterna att engagera sig i studentlivet, säger Isac Stark.  

Ett nytt kapitel för Chalmers 

Efter mer än två år av pandemin, konstaterar Anna Karlsson-Bengtsson att det finns flera viktiga lärdomar och erfarenheter som Chalmers tar med sig framöver.  
– Vi har fått nya pedagogiska verktyg och kan nu använda fler digitala undervisningsmetoder vilket vi också gör när det är bäst ur ett lärandeperspektiv. Samtidigt är vi väldigt nöjda med att kunna bedriva undervisning på campus igen eftersom det ger så mycket mervärde för våra studenter och lärare, säger Anna Karlsson-Bengtsson. 
 
Många studenter som börjar på Chalmers till hösten har gjort en stor del av sina gymnasiestudier på distans. Det kan behövas stöttning för att hitta rätt i början, både när det kommer till studievägledning, studenthälsan och från kåren.  
– Där gör kåren en viktig insats genom att anordna aktiviteter, det är jätteviktigt för det sociala sammanhanget, säger Anna Karlsson Bengtsson. 

Chalmers introduktion till nya studenter

Studentkåren och mottagningskommittéerna förbereder för fullt för att välkomna alla nya studenter till Chalmers. Till många studenters glädje, kommer årets mottagning att genomföras som före pandemin där de nya studenterna välkomnas av nuvarande studenter på Götaplatsen. Sedan väntar fyra veckor av introduktion i undervisningen varvat med underhållande aktiviteter. Som ny student får man även en faddergrupp som välkomnar och stöttar in till Chalmers gemenskap.   
Anna Karlsson-Bengtsson uppmuntrar till att lära känna studentstaden Göteborg och att utforska det som finns på och runtomkring Chalmers.  
– Se till att vara med på så mycket av introduktionsundervisningen som möjligt, då blir det så mycket lättare sen, säger Anna Karlsson-Bengtsson.  

Isac och Annas fem bästa tips för att få en så bra studiestart som möjligt: 

1. Bidra till att skapa ett bra sammanhang för dig själv och dina nya kompisar. 
Dra med någon som står ensam eller häng på ett annat gäng.  

2. Ta med nyfikenheten hit! Försök att skapa dig en bild av vad Chalmers är och hur universitetsstudier fungerar. Ställ många frågor!   

3. Var med på kåraktiviteter i början! Många roliga saker händer i vid terminsstart. Ta del av de evenemang som erbjuds på det sätt som passar dig och umgås med andra studenter. 

4. Lär känna campus! Lär dig att hitta de bästa ställena på campus, till exempel det bästa kaffet eller studiemiljön att studera i. Ett tips är att ladda ner appen Campus Maps som hjälper dig att hitta på Chalmers. 

5. Våga testa något nytt! Du är inte ensam om att vara ny på Chalmers. Det finns många som är i samma situation som du. Gå med i någon rolig förening eller aktivitet och lär känna nya människor som delar dina intressen.  

Text av: Hasti Razaghi och Amelia Brådenmark
Foto: Anna-Lena Lundqvist

Sidansvarig Publicerad: må 25 jul 2022.