Winwinyouth_banner
​Ariana Yuen​ (i mitten, längst till höger) belönas för sitt arbete med att gynna den biologiska mångfalden i Etiopien. ​​​

Ung skogskämpe belönas med Win win-pris

​Årets vinnare i Win win youth award belönas för att ta ansvar hela vägen från jord till bord, bland annat för sitt goda samarbete med småjordbrukare i Etiopien. 
Win win youth award, som Chalmers är en av organisationerna bakom, startade för två år sedan som ett systerpris till Win win sustainability award. Utmärkelsen har tidigare delats ut till ungdomar i Västra Götalandsregionen, men i och med årets upplaga har den utökats till ett internationellt hållbarhetspris. Totalt inkom 350 bidrag från hela världen på temat biologisk mångfald.

I år går utmärkelsen och prissumman på 20 000 kronor till Ariana Yuen, född 1990, med projektet "Forested Foods", en etiopisk organisation som kämpar för att bevara skog och skapa rättvisa för skogsbaserade samhällen. 

Enligt juryn har Yuens goda samarbete med småjordbrukare bidragit till att de lokala bönderna har fått bättre betalt samtidigt som den biologiska mångfalden har gynnats. Ariana Yuen prisas också för sin holistiska metod, sitt engagemang och sitt unga ledarskap som kan inspirera andra unga. 

– Årets tema, biologisk mångfald, är kärnan i det vi gör. Genom alternativt skogsjordbruk bekämpar vi avskogning på några av jordens ”hotspots” för biologisk mångfald. Med start i Etiopien samarbetar vi med lokala skogssamhällen med återskapande odling och att marknadsföra hållbara produkter från naturen. Istället för att fokusera på de skrämmande effekterna av klimatförändringar vill vi synliggöra det fantastiska utbud som naturen har att erbjuda, säger hon i ett pressmeddelande.

Text: Vedrana Sivac

Sidansvarig Publicerad: on 12 aug 2020.