Global Swede Shilpa Gupta
Shilpa Gupta​ Global Swede 2020 ​​

Studentambassadör får utmärkelsen Global Swede

Shilpa Gupta, student från masterprogrammet Embedded Electronic System Design, har tagit emot Svenska institutets utmärkelse Global Swede. Som en engagerad ambassadör för Chalmers tekniska högskola har hon hjälpt blivande studenter att lära känna universitetet och studentlivet i Göteborg. ”Chalmers är inte bara ett universitet, det är en resa med överraskningar som bör upplevas minst en gång i livet. Det viktigaste jag tar med mig är den mångkulturella erfarenheten.”, säger hon.

Shilpa föddes i Indien och arbetade som forskare inom försvarsindustrin innan hon kom till Chalmers. Hon valde Sverige för att samhället och kulturen tilltalade henne. Första gången hon kom till campus blev hon överväldigad av det stora antalet grupprum. Grupp- och projektarbete är en integrerad del av utbildningen på Chalmers och lärarna hjälper till genom att låta eleverna arbeta tillsammans, blanda nationaliteter i olika grupper. ”Chalmers har inte bara gett mig en bra utbildning utan också chansen att bygga min karriär, fått nya vänner och en stor chalmeristfamilj. Jag har många roliga minnen, speciellt mina internationella vänner som har accepterat mig och delat med sig av sin kultur med mig. Även om vi alla har olika bakgrund, har vi en sak gemensamt - våra studier på Chalmers.”, säger Shilpa.

Diplomet Global Swede delas ut till aktiva och drivna studenter, som utmärker sig inom områden relaterade till innovation, kreativitet och entreprenörskap och är goda representanter för sitt eget land och Sverige. Shilpa har varit en engagerad ambassadör under sin tid på Chalmers. Genom att dela med sig av sina erfarenheter på studentbloggar och sociala medier, har hon hjälpt andra studenter att lära känna Chalmers och visa dem vad Göteborg har att erbjuda en internationell student. ”Det är en stor ära att bli erkänd globalt för mina ansträngningar. Jag vet inte hur jag ska kunna tacka alla - Chalmers, mitt program, Svenska institutet, utrikesdepartementet och inte minst alla inblandade. Det gör mig glad att Sverige har välkomnat en internationell student som mig, det gör att jag får ytterligare motivation att prestera helhjärtat.”

Idag arbetar Shilpa med sitt examensarbete på Scania i Södertälje där hon designar en testrigg för NOx-sensorer. Målet är att hitta en lösning som effektivt testar dem för att ytterligare kunna minska fordonsutsläppen och bidra till en hållbar framtid. Hennes mål för framtiden är att fortsätta inom forsknings- och utvecklingsområdet där det finns möjligheter att designa och testa system för att hjälpa samhället. ”Jag älskar tankesättet som omvandlar ett krav till en helt fungerande produkt. Där systemtest är slutresultatet – den sista pusselbiten som färdigställer processen”, förklarar hon.

Det är tionde året i rad som prisutdelningen för Global Swede anordnas av utrikesdepartimentet och Svenska institutet. I år, på grund av Covid-19-pandemin, hålls ceremonin online.

Möt alla Global Swede kandidaterna 2020 (länk går till en engelsk sida)

Text: Martina Mofidi
Foto: Shilpa Gupta​

Visa ▼

Fakta Global Swede

Global Swede är en del av regeringens och Svenska institutets arbete med att bygga långsiktiga relationer med internationella studenter i Sverige. Syftet är att skapa gränsöverskridande och multikulturella nätverk som ska bidra till svensk utrikeshandel och gynna arbetet med att nå framtida lösningar.

De tidigare Global Swede studenterna ingår i ett brett alumni-nätverk, som idag omfattar cirka 15 000 personer från 140 olika länder. Nätverket administreras av Svenska institutet.
Källa: Svenska institutet

Publicerad: on 03 jun 2020.