Johan Rogestedt i gul Sverigetröja ligger först i ett lopp
Bilden är från en annan tävling. ​​
​Foto:​ Privat

SM-guld till Chalmersstudent

Visste du att vinnaren av SM i 1500 meter 2020 även är Chalmersstudent? Johan Rogestedt läser teknisk fysik på Chalmers, samtidigt som han satsar på att nå världseliten i löpning. Nu börjar upploppet mot examen.
Hej Johan och grattis till ditt tionde SM-guld! Den 15 augusti var du först i mål på en tom arena i Uppsala. Har du hunnit smälta detta ännu?
– Tack! Ja, det har jag faktiskt. Nu ser jag fram emot nästa tävling, för det har varit en konstig sommar. Jag blev nämligen sjuk i corona i april och var dålig i fem veckor, vilket gjorde att våren och början av sommaren blev tung. Så det är riktigt skönt att ha kommit tillbaka så här starkt, och det beror mycket på mitt team som har stöttat och peppat mig i form lagom till SM. Det är jag tacksam för.

Hur är det att tävla inför tomma läktare?
– Det är ju väldigt annorlunda, fast när man är mitt uppe i loppet tänker man inte så mycket på det. Då kämpar man med så ​mycket annat, smärta och hur man ska positionera sig och sådant. Däremot är det svårare att tagga till på en dödstyst arena, för det känns inte riktigt att det är tävling. Men jag har ju varit med på SM flera gånger tidigare, så jag kanske har lite mer rutin och kan få till rätt känsla inför start ändå.

Hur är det att vara elitidrottare under en pandemi?
– Normalt sett reser jag mycket så här års och tävlar runtom i världen. Men nu har jag varit mer hemma. Annars har jag inte svårt att hålla modet uppe, för jag drivs inte enbart av att tävla. Jag brinner även mycket för träningen – att planera, pussla och optimera träningen för mål på kort och lång sikt. Och rent praktiskt går det jättebra för löpare att träna under en pandemi, för vi är ju inte beroende av några speciella lokaler. Däremot gör osäkerheten kring just tävlingarna det lite svårt att lägga upp träningen, för vi vet ju inte vilka tävlingar som blir av. Men på det stora hela går det bra.

Du läser teknisk fysik på Chalmers och som riksidrottsstudent har du möjlighet att läsa på deltid. Hur går studierna?
– Jag började 2012 och siktar på att bli klar i november, så det har tagit åtta år. Jag tror att jag egentligen hade kunnat klara av utbildningen på normala fem år, men jag har ju valt att satsa på att nå världseliten. Riksidrottsuniversitetet har skapat förutsättningarna och utrymmet för mig att satsa på båda. Jag kan prioritera löpningen, men ändå få min utbildning på ett bra sätt, utan att gå miste om någon kunskap. Mitt upplägg har varit att läsa fler kurser på hösten när löpträningen är lågintensiv, och färre kurser på våren då jag normalt har större fokus på träning, resor och tävling. Rutin, planering och disciplin är a och o för att klara av det, men också något som vi som elitsatsar redan har i oss.

I höst ska du göra exjobb i ett härad som ligger nära dig som idrottare – vad kan du berätta om det?
– Ja, jag och Johan Högstrand (orienterare i svenska landslaget red anm) ska kolla på icke-invasiv laktatmätning. Det blir allt vanligare och mer populärt att i idrottssammanhang titta på mjölksyrenivåerna i blodet, som ett mått på hur trött man är.
Idag behöver man stanna mitt i träningen och ta ett blodprov genom att sticka i fingret och läsa av resultaten i en maskin. Jag använder det själv i min träning, men det är lite bökigt och ganska dyrt med stickor. Vi ska titta på metoder som går att avläsa i realtid, utan att behöva stanna och utan att sticka.
Alla som tränar kondition kan dra nytta av en sådan metod, och mjölksyra läser man även av inom vården, så det finns potential för ett brett intresse, kanske även hos stora internationella företag i slutändan. Så det ska bli spännande – vi får se vart det leder längre fram i höst!

Text: Helena Österling af Wåhlberg

Publicerad: må 24 aug 2020.