Studenter bygger rymdinspirerad lekplats i Bergsjön

​Under hösten och vintern har studenter från Chalmers byggt en lekplats i Bergsjön med rymden som tema. I skissarbetet hade de hjälp av barnen i området, och i mitten av december invigdes den nya lekplatsen.

​Lekplatsen på Siriusgatan är ett av sju studentprojekt som bedrivs i masterkursen Design and Planning for Social Inclusion på institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers. Uppgiften var att designa ett utrymme för områdets barn i åldrarna 8–13 år. Ingen fristående eller färdigkonstruerad lekutrustning fick köpas in, utan studenterna skulle själva rita och bygga hela lekplatsen.


– Det här projektet handlar om kommunikation med samhället, att diskutera områdets behov och krav. Och använda det till vår design. Att arbeta med de människor vi designar till snarare än att utgå ifrån sitt eget ego och sedan ge resultatet till dem utan någon dialog, säger Taleen Josefsson som är en av studenterna.

– Jag hoppas få se barn leka och spendera tid med sina föräldrar och mor- och farföräldrar här. Det är inte bara för barn, utan också för andra människor i samhället.

I projektet samarbetade Familjebostäder, Hyresgästföreningen, Lärandets Torg och Chalmers ACE samt Chalmers styrkeområdet Building Futures. Projektet handlades av arkitekturkontoret Colectivo Warehouse från Lissabon.

Fotnot: Studenterna har filmats under projektets gång. Se mediaspelaren högst upp!


Film/foto: Johan Bodell
Text: Sofia Larsson-Stern


Publicerad: må 18 dec 2017. Ändrad: to 12 jul 2018