Romstipendium till arkitektstudenter

Arkitektstudenterna Lisa Eriksson och Carolina Fredriksson har belönats med Anna Ahrenbergs Romstipendium på 75 000 kronor vardera.
Lisa Eriksson vill utforska hur mötet mellan äldre historisk arkitektur och nya tillägg kan gestaltas. Hon vill speciellt studera hur arkitekter har löst problematiken med museibyggnader i Rom. Hon önskar studera olika projekt i Rom där om- och nybyggnader av äldre museer har gjorts. Lisa Eriksson tänker sedan tillämpa erfarenheterna i liknande projekt.

Carolina Fredriksson vill utforska mötet mellan litteratur och arkitektur. Hon vill kombinera ett analyserande och reflekterande kring arkitekturen med egen konstnärlig litterär gestaltning. Carolina Fredriksson har som arkitektstudent en ovanlig erfarenhet som författare. Hennes debutroman "Flod" (Albert Bonniers Förlag) nominerades till Augustpriset 2011 och belönades med Mare Kandre-priset samma år.

Stiftelsens grundare Anna Ahrenberg hade ett genuint intresse för italiensk kultur. Stipendiets syfte är att i hennes anda befrämja blivande arkitekters kunskap om den italienska arkitekturens och stadsbyggnadskonstens historia.

Sidansvarig Publicerad: ti 11 sep 2012.