Tekniktävlingen 2021
​Högsätra skola på Lidingö ​var en av finalisterna i årets Tekniktävling med roboten Återvinningsstationen. ​​​​​​​​​​​​

Robotutmaningen är avgjord

​Vad sägs om en självsorterande återvinningstation, en robotsköldpadda som rensar stranden på skräp eller en robot som transporterar patienter på sjukhus? Årets Tekniktävling handlade om att uppfinna och bygga den smartaste samhällsroboten.
Tekniktävlingen som är ett samarbete mellan Chalmers och Tekniska samfundet riktar sig till landets sjätteklassare. I år gick tävlingen ut på att utveckla en robot som skulle lösa samhällsproblem inom områden som hälsa och sjukvård, äldreomsorg, skolan och miljön. Vad sägs om en robotsköldpadda som rensar stranden på skräp? Eller en bårrobot som transporterar patienter på sjukhus? Det var bara några av idéerna från 16 skolor och över 800 elever som deltog i tävlingen.

Att tävlingen ställde om från fysisk till digital på grund av pandemin innebar också att den geografiska spridningen på deltagarna blev större. En av finalisterna var från Högsätra skola på Lidingö som var med och tävlade för första gången. Deras robot, Återvinningsstationen använder smart teknik för självkällsortering för att minska spill och effektivisera återvinningen.
 Vinsten innebar glädje för alla. Den är ett erkännande till eleverna och deras goda arbetsförmåga. Den är också ett erkännande för oss pedagoger att vårt samarbete och upplägg för arbetsområdet fungerade bra. Roligast har varit att se elevernas vetgirighet och deras kreativitet samt att lyssna till deras gruppdiskussioner där de har vridit och vänt på och argumenterat för sina idéer, säger läraren Christian Svedenkrans.
– Men stöd av tävlingen har vi kunnat göra ett upplägg där eleverna får med sig de allra flesta delarna i teknik och gör dem väl förberedda för sitt fortsätta lärande i ämnet. Med stor sannolikhet har vi sått frön hos några elever om att ingenjörsyrket kan vara ett alternativ för dem. Frön som kommer att behöva näring även under högstadiet, säger Christian Svedenkrans.

Robotutvecklare med i juryn

I juryn satt bland andra AI- och robotutvecklaren Fredrik Löfgren som tidigare har vunnit medaljer under både VM och OS i robotik. I dag är han verksam vid Linköpings Universitet och driver företaget Dyno Robotics som utvecklar autonoma robotar.
 Robotar är min stora passion, så det var spännande att granska alla modellerna. Det är ett tacksamt ämne eftersom alla har någon slags relation till robotar. Vi har sett robotar på tv, i spel och i filmer. Flera av bidragen hade tänkt utanför boxen och var helt fantastiska. Vissa hade till och med robotar som rörde sig med hjälpa av motorer, säger han.
Själv började han bygga legorobotar redan som barn bara för att kort därefter avancera till mer avancerade modeller med kugghjul, sladdar och programmering.
 Jag tyckte att det var så häftigt att det jag byggde kunde vakna till liv och göra saker utan att jag styrde med en kontroll. Jag byggde en robot som kunde hämta kakor åt mig i köket och en annan som vattnade alla blommor i hemmet.

Digitalslöjd i skolan

Han tror att det är av stort värde att barn får lära sig att bygga saker i en tidig ålder likt upplägget i Tekniktävlingen.
 Det saknade jag när jag själv gick i skolan. Ibland kan det bli väldigt teoretiskt, att man läser om robotar och olika tekniska lösningar. Man det är också viktigt att få in de praktiska momenten i undervisningen genom att låta barn och ungdomar få bygga och testa.
Av samma anledning är han en stark förespråkare av att programmering borde ingå i teknikundervisningen och likaväl som trä- och syslöjd så borde man införa ytterligare moment.
–​ Jag tycker att ett ämne som digitalslöjd borde införas i undervisningen redan nu. Där borde eleverna få pröva på att bygga något konkret som sin egen app eller en egen hemsida. Om vi vill ha ett jämställt samhälle där tekniken utvecklas av oss och för oss behöver vi få in fler kvinnliga ingenjörer. Nu utvecklas merparten av tekniken av män för män, säger han.

Text: Vedrana Sivac
Foto: Högsätra skola

Onlineutställning Tekniktävlingen 2021

Sidansvarig Publicerad: on 10 feb 2021.