Ny prefekt till institutionen för Bygg- och miljöteknik

Karin Lundgren, biträdande professor på avdelningen för Konstruktionsteknik, blir ny prefekt vid Institutionen för Bygg- och miljöteknik. Hon tillträder 1 januari 2015.

Vad fick dig att söka tjänsten?

Det är ju en utmaning! Och kanske framförallt att flera stora aktuella förändringar (Omstart Samhällsbyggnad, flytt, större projekt...) kan innebära goda möjligheter för oss till mera samarbete och större gemenskap inom institutionen, som jag tycker att vi bara inte får missa. Dessutom bad personer med helt olika bakgrund mig att söka - det fick mig att våga tro att jag skulle kunna vara lämplig.

Hur är din syn på ledarskap?

En god ledare får medarbetare att vilja samarbeta, att vilja bidra till gemensam nytta. För att nå därhän behövs många faktorer: gemensamma mål, lyhördhet, tydlighet, prestigelöshet, högt i tak...

Vad är din bakgrund?

Sedan 2012 leder jag forskargruppen Betongbyggnad. Jag blev civilingenjör V 1991, disputerade 1999, blev docent 2004, befordrades till biträdande professor 2011, och blir professor nu i december. Jag har lett ett stort antal forskningsprojekt av varierande storlek och slag: mindre projekt i nära samarbete med industrin, "normalstora" projekt med finansiering från olika källor t ex VR, Formas, Trafikverket, och delar av stora EU-projekt. Jag har också undervisat, under de senare åren framförallt i grundkurser - det är en kul utmaning att få med alla, även de som enbart går kursen för att den är obligatorisk. Under 2005-2007 var jag utbildningsområdesansvarig för Samhällsbyggnadsteknik. Då ingick jag i grundutbildningens ledningsgrupp och fungerade som en länk mellan ledningsgruppen och de programansvariga inom området.

Vad har du för fritidsintressen?  Är de egenskaper som krävs av dig då något som karaktäriserar dig även i yrkeslivet?

Jag jobbar gärna i trädgården, och seglar en del på somrarna. Framförallt är jag tillsammans med min familj - min man och jag har två vuxna (23 och 21 år) och två små barn (7 och 5 år) tillsammans. Många lyfter lite på ögonbrynen när de hör att vi började om med småbarn igen, men det är ett val som vi är väldigt glada för! För mig är det fantastiskt att följa deras utveckling, att få dem att ta hand om varandra, att få dela deras glädje över något som de lyckas med, och förstås att trösta och peppa vid motgångar. Självklart finns det paralleller till mitt arbete - jag tycker helt enkelt att det är otroligt givande att få människor att utvecklas och samarbeta.

Publicerad: ti 03 jul 2018.