Nobelpristagare delar ut pris till femteklassare

Över 2000 femteklassare deltog i tekniktävlingen Rädda ägget tidigare i höst. Eleverna som stod för de vinnande bidragen fick äran att ta emot sina pris av ingen mindre än professor Didier Queloz, en av årets Nobelpristagare i fysik.
Rädda ägget handlar om att konstruera en teknisk lösning som gör det möjligt att släppa ett rått ägg från 15 meters höjd utan att det spricker. I samband med årets Nobelföreläsning den 13 december fick eleverna som skapat de vinnande bidragen komma tillbaka till Chalmers och inför en fullsatt hörsal ta emot sina pris ur Nobelpristagarens hand till ljudet av högljudda applåder. Tre skolor prisades i tre olika kategorier; den tekniskt smartaste lösningen, den roligaste konstruktionen och den bästa presentationen. Juryn som utsåg vinnarna bestod av Chalmersstudenter och -lärare.

Efter prisceremonin fick eleverna möjlighet att ställa frågor till Nobelpristagaren. Barnen hade många funderingar om allt ifrån mjukvaruutveckling, till om han har haft några förebilder och vad han gör på fritiden.
Han fick även frågan om vad hans första upptäckt var? Och det var att han som sexåring listade ut hur låset till barnkammaren var konstruerat, vilket gjorde att han lyckades låsa ute sin mamma.

Eleverna undrade också om Didier Queloz alltid drömt om att få Nobelpriset, vilket han inte vågat drömma om, då han tror att det som forskare är farligt att bli för besatt av utmärkelser. Hans största drivkraft har alltid varit nyfikenhet och att han tycker så mycket om att forska. Nobelpriset är en lycklig konsekvens av just det, menade han.

Nyfikenheten gick som en röd tråd i Didier Queloz svar på barnens frågor.
 – Vi bör alla läsa och fortsätta vara nyfikna, var hans medskick till publiken och till de unga pristagarna.

Årets vinnare i tekniktävlingen Rädda ägget

Den tekniskt smartaste lösningen: "Trap" från Karl Johansskolan, Göteborg
”Trap” stack ut i mängden med en enkel och genomtänkt konstruktion.

Den roligaste och mest kreativa lösningen: "Glasszilla" Önnerödsskolan i Härryda
En mäktig glasstrut i olika färger var fyndigt och vackert konstruerad.

Bästa presentationen: "Pandavakt" Kyrkenorumskolan, Stenungssund
Presentationen av "Pandavakt", föll juryn i smaken tack vare sina strukturerade, välgjorda och konstnärliga beskrivningar av arbetsprocessen.

Text: Julia Jansson

Publicerad: to 19 dec 2019.