Syntolkning: genrebild på hand och ett prov

Högskoleprovets matematik blir viktigare för ingenjörsutbildningen

​En ny viktning ska underlätta för studenter med fallenhet för matematik och logik att komma in på ingenjörsutbildningar med hjälp av högskoleprovet. Till antagningen hösten 2019 blir resultaten från den kvantitativa delen viktigare än språkdelen.​
Högskoleprovet består av två delar – en kvantitativ del som testar matematisk och logisk förmåga, och en verbal del som testar den språkliga kompetensen. Resultatet på de två delarna värderas idag lika och viktas därmed 50/50. Nu har Universitets- och högskolerådet, UHR, fått i uppdrag av regeringen att göra försök med viktade högskoleprovsresultat på sex svenska lärosäten. Från och med höstterminen 2019 kommer den kvantitativa delen och den verbala delen att viktas 75/25 för dem som söker till Chalmers civilingenjörsprogram (förutom Arkitektur och teknik).

Syntolkning: Bild på Maria Knutson Wedel– Den stora poängen är att detta kan ge en väg in i högskolan för grupper som annars kanske inte har så lätt att komma in. För vår del på Chalmers hoppas vi kunna öka andelen studenter som inte har svenska som förstaspråk, säger Maria Knutson Wedel, Chalmers vicerektor för utbildning.

Testas på fler lärosäten
I försöksverksamheten med viktade högskoleprovsresultat ingår, förutom Chalmers, även Lunds universitet, Luleå tekniska universitet, Karlstad universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet.​​

Högskoleprovet mäter kunskaper och färdigheter som är viktiga för högskolestudier och den som ansöker utifrån resultaten från högskoleprovet behandlas i en egen kvotgrupp parallellt med den kvotgrupp som söker på gymnasiebetyg.

Text: Helena Österling af Wåhlberg​
Foto: Pixabay/Johan Bodell