Chalmers bibliotek först i Sverige med Learning Commons

Den 1 december öppnar Chalmers bibliotek Sveriges första learning commons – ett lärandetorg – i Kuggen på campus Lindholmen. Det handlar om en flexibel lärandemiljö utan fokus på fysiska böcker, men med full tillgång till elektroniska resurser och med specialiserad personal. Lärandetorget kommer även att vara öppet för allmänheten.
​Lärandetorg började utvecklas av amerikanska universitetsbibliotek under första hälften av 1990-talet, ofta under namnet information commons. Efterhand har konceptet hittat fastare former och termen learning commons har fått en bred internationell förankring. Det är miljöer där den fysiska inredningen är flexibelt utformad för att tillåta såväl enskilda studier och informationssökning som grupparbeten, presentationer och andra typer av kunskapsmöten. Miljön innehåller inga fasta boksamlingar, men däremot omfattande elektroniska resurser och speciellt utbildad personal.

Lärandetorgen har ibland kallats framtidens bibliotek och Chalmers blir först i Sverige med att öppna en verksamhet helt byggd på detta koncept.

– Detta är en utveckling av bibliotekens verksamhet, säger bibliotekschef Daniel Forsman. Idag läggs merparten av våra ekonomiska medel på digitala informationsresurser medan bibliotekslokalerna utvecklas till en plats för pedagogisk service, lärande, möten och inspiration. Efter utmärkelsen som Årets bibliotek känns det extra roligt att lansera ett nytt koncept på svensk mark.

Chalmers nya lärandetorg kommer att vara centrerat kring entréplanet i Kuggen på Lindholmen, med ytterligare utrymme såväl en trappa upp som en trappa ned. Det är arkitekter från Inobi som haft uppdraget att formge en miljö som inte bara stödjer konceptet med lärandetorg, utan även gör byggnaden rättvisa.

Kuggen som ritades av Gert Wingårdh och Jonas Edblad och invigdes 2011 får härmed sin första permanenta verksamhet tillgänglig för alla.

– Kuggen har på kort tid etablerat sig som något av en ikon och en av Göteborgs mest fotograferade byggnader, säger rektor Stefan Bengtsson. Därför känns det roligt och viktigt att vi just i denna byggnad nu lyfter fram kunskap och nytänkande. Att Kuggens kraftfulla yttre matchas av något lika dynamiskt och färgstarkt på insidan och att det dessutom blir en miljö öppen för alla.

Den kreativa studiemiljön kompletteras av en program- och utställningsverksamhet och verksamhetens hela första år är ett försöksprojekt för att hitta de rätta formerna för arbetet.

Chalmers bibliotek utsågs under hösten till Årets bibliotek 2016. Priset delades ut av Facket DIK under Bokmässan. Biblioteket består av tre verksamheter: Huvud- och Arkitekturbiblioteket på campus Johanneberg samt Kuggen på campus Lindholmen. Kuggen ersätter alltså det tidigare Lindholmenbiblioteket som hade öppet sin sista dag fredagen den 25 november.

Invigningen torsdag 1 december börjar kl 12:30 och en halvtimme senare kommer rektor Stefan Bengtsson och bibliotekschef Daniel Forsman att invigningstala.

Öppettider och all annan information om service och programverksamhet kommer att göras tillgänglig via Chalmers biblioteks hemsida.

Sidansvarig Publicerad: ti 29 nov 2016.