​Nya kårordförande Carl Toller och vicerektor Maria Knutson Wedel hälsar alla ny studenter välkomna till Chalmers i höst.
​Foto: Johan Bodell

Kom som du är till Chalmers i höst

​Det nya läsåret närmar sig, och i veckan landade antagningsbeskeden hos tusentals blivande chalmerister. Vicerektor Maria Knutson Wedel och nye kårordföranden Carl Toller hälsar alla varmt välkomna till en spännande och rolig studietid – och delar samtidigt med sig av sina bästa råd och tips.
​Just nu tar Carl Toller ett års studieuppehåll för att fokusera på jobbet som kårordförande, men han minns tankegångarna när han valde att söka in till maskinteknik på Chalmers:
 
– Chalmers lockade mig för att de här verkade driva frågor som står mig nära, till exempel hållbarhet, nytänkande och tradition. Jag hade sedan innan även hört om ett rikt och socialt studentliv vilket lockade mig extra mycket.
 
Han blev inte besviken – högskolan kändes som hemma från första stund, något han tackar mottagningsveckorna för. Som ny på Chalmers är mottagningen det första man får vara med om. Sektionerna anordnar en hel månad med aktiviteter för de nyantagna – allt från skogshajk och bastubad till spelkvällar och sittningar.
 
– Mottagningen gav en mängd nya intryck och jag blev genast en del av den otroliga gemenskap som finns här. Många av mina bästa vänner träffade jag under mina första fyra veckor!

Utbildning, forskning, internationalitet och entreprenörskap

Även Maria Knutson Wedel har studerat på Chalmers, och bär med sig många fina minnen från studenttiden. Vid sidan av studierna engagerade hon sig i studentlivet, bland annat som ordförande för kvinnoföreningen Emilia. Idag är hon stolt över att företräda ett lärosäte med många kvaliteter – men hon lägger fokus på de viktigaste:
 
– Chalmers styrkor är framförallt tre som jag ser det. Den första är att vi ger yrkesinriktad utbildning med kvalitet och relevans för näringslivet, samtidigt som vi är ett starkt forskningsuniversitet. Den andra är den internationella miljön, här är alla internationella mastersprogram helt integrerade i de svenska femåriga. Den tredje är entreprenörskap. Vi har sedan många år en entreprenörsskola och i många miljöer på Chalmers bubblar det av kreativitet med lösningar på globala utmaningar. Liksom Stanford har sitt Silicon Valley, har västra Sverige ett Green Valley som många inte har en aning om!
 
Carl håller med och flikar in att möjligheterna för studieår utomlands är både många och roliga:
 
– Jag valde att åka utomlands ett år till Tyskland, vilket är något av det bästa jag har gjort. Det var otroligt lärorikt och spännande att få se vardagen i helt nya perspektiv och få ett annars omöjligt kunskapsutbyte. Det är kul att Chalmers stöttar och uppmuntrar oss studenter till att våga prova nya saker.

En högskola för alla

– Jämställdhetsfrågan ligger oss varmt om hjärtat. Vi arbetar ihop med studentkåren och genomför olika projekt för att lägga grunden för ett jämställt universitet på alla plan, säger Maria.
 
Det är också viktigt att den som har ett annat modersmål än svenska har möjlighet att hänga med och texter översätts till engelska så långt som möjligt. För nyanlända till Sverige finns en vägledningsfunktion för att hitta sin väg till akademiska studier. Och ett aktivt FUNKA-stöd är en självklarhet för den som har behov av det.
 
– Till Chalmers ska du komma som du är – och använda din bakgrund för att forma din roll här likaväl som din framtida karriär!

Ett av livets stora steg

Så hur ska man göra för att få en så bra start på studierna, och livet på Chalmers, som möjligt? Det är viktigt att hitta en bra balans mellan plugg och roligheter, tycker Maria – och påpekar att det är helt naturligt att vara lite orolig inför terminsstarten.
 
– Det är ett stort steg från att vara elev till att vara student. Plötsligt har du helt eget ansvar – ingen annan håller koll på ifall du hänger med i studierna. Det kräver disciplin och kan kännas tufft till en början. Men kom då ihåg att det finns 2.000 andra nya Chalmerister runt dig som är i samma sits.

SINK or SWIM?

Baserat på sina egna erfarenheter har Carl och Maria satt ihop en lista med tips till blivande studenter för att optimera studietiden: SINK or SWIM?
 
Undvik…
  • Soloplugg – ta hjälp av varandra ibland så blir det lättare och roligare.
  • Inaktivitet – ta en paus från studierna och gå ut och rör på dig.
  • Nej – våga prova nya saker och lära känna nya människor.
  • Kortsiktig tidsoptimering – ta dig tid till studentlivsengagemang.
 
…och glöm inte…
  • Studentbostadsplanering – det kan ta tid att hitta bostad i Göteborg.
  • William Chalmers motto ”Avancez” (Framåt) – våga läsa en termin utomlands!
  • Integritet – var dig själv, här är alla välkomna som de är!
  • Mental förberedelse – repetera relevanta gymnasieämnen och underskatta inte sommarmatten.
 
Text: Sofia Larsson-Stern
Foto: Johan Bodell
 

Sidansvarig Publicerad: må 30 okt 2017.