Klättrade direkt från tenta till SM-silver

​​Det var nära att Alexandra Gullberg hade behövt välja mellan en tentamen i Industriell ekonomi eller att tävla i SM. Men tack vare riksidrottsuniversitetet på Chalmers kunde elit-klättraren skriva tentan på annan ort. Resultatet: Ett SM-silver!
Hur gick det till när du fick byta tenta-ort?
– Jag är riksidrottsstudent och läser första året på Industriell ekonomi. När jag förstod att tentan och tävlingen skulle krocka kontaktade jag utbildningssekreterare Johan Bankel. Han kollade på förutsättningarna för både läraren och för mig och vi kom fram till att det bästa var om jag skrev tentamen på tävlingsorten. Så Johan ordnade ett konferensrum på hotellet och sedan åkte han upp till Eskilstuna för att övervaka mig medan jag skrev.

Hur tätt inpå tävlingen låg tentamen?
– Jag fick ungefär tre timmar att ladda om, för det gick lite fortare att skriva än jag hade trott. Det blev en fullspäckad dag, men det var verkligen jättebra att både kunna lösa tentan och att tävla!

Så tre timmar efter att du skrev tentamen tog du alltså SM-silver i grenen som heter lead? Grattis!
– Tack! Egentligen hade jag hoppats på att få ut ännu lite mer av tävlingen. Men, jo, jag är ändå nöjd.

Hur länge har du klättrat och vad har du för mål?
– Jag har hållit på i tio år nu och gör mitt sista som junior och nästa år tar jag klivet till senior-tävlare. Då blir det hårdare leder, större tävlingar och nytt motstånd och det är spännande och utvecklande. Klättring blivit en OS-gren nu, så ett OS om ganska många år hade ju varit ett drömmål för mig!

Och så vill vi ju veta – hur gick det på tentan?
– Det vet jag inte ännu, för vi har inte fått svar. Men jag tyckte åtminstone att det kändes bra.

Text: Helena Österling af Wåhlberg
Foto: Sytse van Slooten och Björn Pohl

Publicerad: to 19 nov 2020.