Interörbild
​Foto:  ​Sven Wessling, SSPA​

Klart att Rise förvärvar SSPA

​Rise och Stiftelsen Chalmers tekniska högskola har undertecknat ett avtal om försäljning av SSPA till Rise-koncernen. 
Avtalet innebär att SSPA förvärvas av Rise, som arbetar under liknande villkor som SSPA, med en kombination av offentliga och kommersiella forsknings- och utvecklingsuppdrag, och har kompetens och kunder som matchar SSPA på ett bra sätt för den fortsatta utvecklingen av verksamheten. 

– Chalmersstiftelsen vill fokusera starkare på högskolans kärnverksamhet – forskning, utbildning och nyttiggörande – och samtidigt skapa bästa möjliga förutsättningar framåt för SSPA, säger Chalmers rektor och vd Stefan Bengtsson. Vår bedömning är att Rise erbjuder rätt organisatorisk miljö för att stärka och vidareutveckla SSPA:s verksamhet. 

Pia Sandvik, vd för Rise:
– Jag hälsar SSPA varmt välkommen till Rise och ser fram mot att följa SSPA på nära håll. SSPA bedriver internationellt erkänd maritim forskning med hög kvalitet och blir en strategisk viktig förstärkning av Rise befintliga maritima verksamhet.

För att planera och förbereda bolagsövergången, som sker den 1 juni 2021, startar Rise ett integrationsprojekt som planerar för processen att inkludera SSPA:s verksamhet i Rise. SSPA:s verksamhet fortsätter oförändrat fram tills övertagandet. 

SSPA Sweden AB arbetar med forskning och utveckling inom maritim teknologi, och är ett helägt dotterbolag till Stiftelsen Chalmers tekniska högskola. Företaget har cirka 90 medarbetare i Göteborg och Stockholm.


Sidansvarig Publicerad: må 26 apr 2021.