Jie Sun ska sprida grafenkunskaper över världen

I vår lanserar Chalmers sin första mooc, massive open online courses, som är gratis och tillgänglig för alla. Jie Sun är chalmersläraren som ska sprida kunskap om superämnet grafen till vem som helst i världen med en dator.​​

Från några tiotal studenter framför ögonen i ett klassrum till förhoppningsvis tiotusentals okända kursdeltagare på andra sidan en internetuppkoppling. Det steget är chalmersläraren Jie Sun på väg att ta. Våren 2015 lanseras hans mooc Introduction to Graphene Science and Technology som den första av Chalmers mooc på plattformen edx.

– Skillnaden är stor. I klassrummet kan jag se studenternas reaktioner och anpassa föreläsningen därefter. Men online vet jag inte vem studenterna är och jag kan inte se dem. Därför måste man förbereda sig mycket noggrannare, säger Jie Sun.

Jie Sun är docent vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap och forskar om grafen. Ämnet grafen är tveklöst stort på Chalmers. Här finns framstående forskargrupper och härifrån styrs EU:s största forskningssatsning någonsin – Graphene Flagship. Jie Sun såg emellertid att det också fanns ett behov av utbildning inom grafen och tog initiativ till både en kurs för masterstudenter på campus och till den öppna nätkursen.

– Jag känner mig hedrad över att jag får genomföra det här, säger Jie Sun som haft stöd av sin forskningsgruppledare August Yurgens genom hela processen.

Jie Sun har själv många gånger haft nytta av att lyssna på föreläsningar på nätet, speciellt inom områden som han är mindre bevandrad inom.

– Föreläsningarna är ofta ganska populärvetenskapliga och hjälper mig att snabbt förstå de grundläggande koncepten.

Nu ser han fram emot att ge samma hjälp till andra. Att undervisa ligger honom varmt om hjärtat och han gillar att förklara sin forskning på ett lättbegripligt sätt. Och han har flera gånger fått höra att han är bra på det. Genom nätkursen ser han fram emot att utvecklas ytterligare som lärare. Man får verkligen fundera på hur man ska fånga deltagarnas uppmärksamhet och se till att de förstår, menar Jie Sun.

Jie Sun är ursprungligen från Kina och kom till Sverige via ett samarbete med Lunds universitet under sin doktorandtid. Sedan dess har han blivit kvar. Nu bor han med sin fru och sexårige son nära Chalmers. Fritiden ägnas mest åt familjen – till exempel åt att spela fotboll eller gå till simhallen med sonen.

Han trivs med jämlikheten och tilliten i det svenska samhället, men saknar givetvis släktingarna i Kina ibland. Yrkesmässigt har han sett till att behålla kopplingen till Kina genom samarbeten med kinesiska universitet.

– Det har gynnat mig mycket. Kina ligger långt före Europa vad gäller industrialisering av grafen. Där kan man redan köpa mobiltelefoner med grafenskärmar, berättar Jie Sun.

Grafen passar bra i pekskärmar eftersom det både är genomskinligt och leder ström, vilket är en ovanlig kombination. Dessutom är grafen, till skillnad från andra pekskärmsmaterial, ett hållbart material – det består enbart av kol, som förekommer ymnigt världen över.

Jie Sun är fascinerad av grafen främst på grund av de många möjligheterna till tillämpningar.

– Min uppfattning är att grafen är det mest lovande av alla nanomaterial. Det har bara funnits i tio år och det finns redan produkter med grafen på marknaden.

Genom sin mooc vill Jie Sun ge deltagarna grundläggande kunskaper om grafen. En ingenjör ska efter kursen kunna avgöra om grafen är lämpligt för företagets produkter och en student ska kunna avgöra om ämnet är intressant för vidare studier. För egen del hoppas Jie Sun att kursen ska attrahera duktiga studenter till den egna forskargruppen.

Text: Ingela Roos
Foto: Oscar Mattsson

Publicerad: må 30 mar 2015.