Italiens president Sergio Mattarella gratulerar prisvinnaren Jens Nielsen för sin forskning om produktion av bränslen från förnybara energikällor, tillsammans med ENI-ordföranden Emma Marcegaglia och dess vd Claudio Descalzi. Bild: ENI

Energipris till Jens Nielsen för biobränslen från jäst

Professor Jens Nielsen tilldelas det prestigefyllda "Energy Frontiers Award" av det italienska oljebolaget ENI för forskning om mikroorganismer som öppnar för nya lösningar för produktion av bränslen och kemiska produkter från förnybara energikällor.
– Det är ett mycket prestigefyllt pris att få. Bland tidigare vinnarna finns nobelpristagare och jag är oerhört stolt över att få priset för forskningen om hur man producerar kolväten från jäst, säger Jens Nielsen, professor i systembiologi på Chalmers.

För att skapa ett samhälle som kan fungera utan fossila bränslen är det nödvändigt att göra det möjligt att producera kemikalier som kan användas som bränsle för bilar, lastbilar och flygplan. Genom bioteknik kan man utforma mikroorganismer för produktion av sådana kemikalier, som kan integreras direkt i den befintliga energiinfrastrukturen i vårt samhälle.

Professor Jens Nielsens forskning om jäst inom förnyelsebara bränslen och kemisk produktion har visat att om man skräddarsyr metabolismen hos vanlig bakjäst – som redan används industriellt för bioetanolproduktion – kan man förbättra den traditionella produktionsprocessen, men också producera kemikalier som kan vara användas som inbränningsbränsle tillsammans med diesel och jetbränsle.

– Vi har lyckats omdirigera metabolismen i jäst så att den kan producera dessa nya föreningar i liten skala, lämpade för produktion av jetbränsle och andra bränslen, men även antibiotika, kosttillskott och andra kemikalier intressanta för livsmedels- och livsvetenskapsindustrin, säger Jens Nielsen.

En teknisk-ekonomisk analys har visat att bioteknikbaserad produktion av nya biobränslen kan, om den utvecklas vidare, konkurrera med petroleumbaserade bränslen och bidra till utvecklingen av framtida energilösningar och ett mer hållbart samhälle, enligt prisjuryn.

Om Eni-priset
Det prestigefyllda ENI-priset har delats ut av det italienska oljebolaget ENI sedan 2007. Den pågående energiomställningen reflekteras i att priset från 2017 ges i åtta olika kategorier med fokus på forskningsprojekt som syftar till hållbar resursanvändning, minskade koldioxidutsläpp och främjande av naturgas och förnybar energi. Läs mer om Eni-priset


Sidansvarig Publicerad: ti 10 okt 2017.