/SiteCollectionImages/20200701-20201231/Mottagning2020_huvudbild.jpg
Teknisk design-phaddrarna Emma, Sofie och Louisa var några av alla som​ tog emot de nya studenterna i år.

En mottagning i coronans tecken

Ett gäng på Geniknölen. Några runt A-dammen. Andra i Biblioteksbacken och vissa på Kemigården. I små grupper med avstånd till varandra möttes de nya studenterna, väl utspridda på campus. Nej, mottagningen 2020 blev inte som den brukar men den förväntansfulla stämningen var densamma.
​​Med anledning av covid-19 blev det en annorlunda mottagning för de nya Chalmersstudenterna i år. Den traditionella samlingen på Götaplatsen med promenad till campus Johanneberg ställdes in och gjordes istället om till en virtuell mottagning där bland annat vicerektors välkomsttal, Kårens välkomstfilm, alumntalaren och en campusvandring hade spelats in i förväg och kunde ses på Chalmers hemsida. 

Den fysiska samlingen skedde istället i mindre faddergrupper som inte blandades och där social distansering kunde upprätthållas. En del andra mottagningsaktiviteter under veckans gång kommer att genomföras både digitalt och på campus i de mindre faddergrupperna.
– Våra grupper samlades i biblioteksbacken och däromkring i grupper om ungefär 10 personer, berättar Louisa som strax ska börja sitt andra år på Teknisk design och är en av årets ”phaddrar”. 
– Det är kul att det blir någon form av mottagning för de nya studenterna, så att de får lära känna varandra och Chalmers och inte bara behöver sitta hemma, säger Emma, som även hon är ”phadder” och läser Teknisk design. 

Den pågående pandemin och de nya riktlinjerna med social distansering har ställt mycket högre krav på planeringen av de olika mottagningsarrangemangen än tidigare år. 
– Programmens mottagningskommittéer har på ett systematiskt sätt riskbedömt alla arrangemang med avseende på smittspridning med stöd av Kårledningen. Mottagningen blir annorlunda i år, men jag tvivlar inte på att målet med mottagningen uppnås och att våra nyantagna studenter får vänner och ett minne för livet, säger Jörgen Blennow, utbildningsområdesledare för elektroteknik, datateknik, IT samt industriell ekonomi på Chalmers som har varit med och planerat årets mottagning.

I gräset vid Biblioteket har ett gäng nya studenter slagit sig ner för att äta lunch – på behörigt avstånd till varandra. 
– Jag tycker att de har ordnat det jättebra, trots allt! säger Stina från Göteborg.
Hon ska, liksom Carolina, Svante, Andro, Otto, Emma och Sara, börja läsa Maskinteknik om ett par veckor.
– Jag håller med, det märks att de verkligen försöker göra det bästa av situationen! säger Carolina. Och programmet ser jättekul ut, så jag ser fram emot de här mottagningsveckorna!

Text: Vedrana Sivac och Helena Österling af Wåhlberg
Foto: Helena Österling af Wåhlberg​

Sidansvarig Publicerad: ti 18 aug 2020.