Emil och Emilia kommer hem när kåren fyller 110

Chalmers Studentkår fyller 110 år och firar med stort kalas på Teknologgården den 16 maj. Då kommer också chalmeristen Rolf-Allan Håkansons (A80) bronsstaty "Emil och Emilia" hem till sin plats invid Olgas Trappor. Det avslöjade kårordförande Johanna Svensson i samband med vårens mösspåtagning: "Den är gjuten i samma form. Emil och Emilia var ju nästan kändisar, de har till och med varit på kårkortet en gång", skojade Johanna Svensson då.
Emil och Emilia-statyn försvann spårlöst i höstas - nesligt bortrövad av okända bronstjuvar. Men som tur var fanns originalgjutformen bevarad, och en identisk kopia har kunnat göras. Det är den som klockan 12 den 16 maj återinvigs under pompa och ståt.
Den nya statyn är en gåva till alla chalmerister från studentkåren och Teknologföreningen C.S., som stått för halva kostnaden var.

Tal, sång och glass
Samtidigt passar kåren på att fira sitt 110-årsjubileum. "Gammal men pigg och alert som en 90-åring", som de själva skriver på sin hemsida. Det blir tal på Teknologgården, sång - och glass till de tusen första besökarna.
Inför kalaset har campus Johanneberg och kårhuset smyckats med informativa skyltar på strategiska och historiskt betydelsefulla platser, som tågvagnen, vörtpannan, gasquen och kyrkan.

Anor från tidigt 1900-tal
Emil och Emilia är teknologernas klassiska benämning på sig själva, med anor från tidigt 1900-tal. Statyn skänktes till Chalmers av Chalmers Studentkår i samband med högskolans 150-årsjubileum 1979. Det är Rolf Allan Håkansons enda skulptur, och han har själv sagt följande om sina tankar bakom:
 Jag ville att den skulle vara rolig, kanske ge en seriefigursassociation. Under de år jag studerade vid Arkitektur var jag med om många nollningar och spex. Den är i den andan. Att den hamnade i trappan ner mot kårhuset kändes rätt. Här är en jämn ström av studerande.
Håkanson är sedan mer än 30 år tillbaka verksam som scenograf för gruppen Galenskaparna & After Shave. Han har också gästspelat i mindre roller i humorgruppens otaliga produktioner. Valerius Hansson är ett klassiskt exempel.
Mellan 1972 och 1980 utbildade han sig till arkitekt på Chalmers.

Sammanföll med konstvernissage
Stölden sammanföll med invigningen av den uppmärksammade vandringsutställningen Art of change i Olgas backe. Sju konstnärer från högskolor och universitet valdes ut av Akademiska Hus att ställa ut sina verk som integrerade delar av den befintliga utomhusmiljön.

Matilda Haggärde, med en masterexamen i tillämpad konst från HDK i Göteborg, var en av de sju konstnärerna. Hon hade skapat elva små människoliknande skulpturer av stengods, inte helt olika Emil och Emilia, och placerat ut dem i terrängen. De 30 centimeter höga figurerna klättrade på murarna, smög bland buskarna och låg och tog igen sig i gräset.

Hade Emil och Emilia rymt?
Hos undertecknad sattes fantasin omedelbart i rörelse. Förtjust av tanken på att det fanns ett samband mellan Matilda Haggärdes skulpturer och Emil och Emilias plötsligt tomma sockel. De sympatiska tankarna svindlade: tänk om Emil och Emilia helt enkelt tillfälligt var på rymmen. Att de hand i hand hade klivit ner från sin sockel.
Det tog ett bra tag innan jag förstod att Rolf-Allan Håkansons skulptur hade stulits på riktigt.
Dessvärre fick inte heller Matilda Haggärdes figurer - en installation med namnet "Bära Släpa Putta Dra" - vara ifred. Nio av de elva småskulpturerna var stulna eller krossade redan dagen efter vernissagen.
Men vi kan glädjas åt att de småfigurerna finns bevarade på bild, fotograferade under en förtjust promenad längs utställningsvägen den 13 september 2013.

Ett chalmershurra för 110-åringen
Och i morgon är det alltså dags för Emil och Emilia att komma hem till sin sockel efter sin långa ofrivilliga exil. Klockan 12 börjar firandet på Teknologgården.
Vi hoppas på solsken och passar på att utbrista i ett chalmershurra för Chalmers Studentkår:
 Hipp hipp hipp! Chalmers Chalmers Chalmers! Hurra hurra hurra!

Text och bild: Michael Nystås
Foto på Emil och Emilia: Mikael Miettinen, CFFC.se

Läs mer om Emil och Emilia och andra konstverk på Chalmers

Sidansvarig Publicerad: fr 16 maj 2014.