Vinnare av Hogias entreprenörspris 2021
​Johan Rogestedt och Johan Högstrand tog emot Bert-Inge Hogsveds entreprenörspris ​för bästa entreprenörskap​ 2021. ​​​​​

Elitidrottare får entreprenörspris

​Chalmersstudenterna och elitidrottarna Johan Rogestedt och Johan Högstrand prisas för sitt examensprojekt som kan komma att revolutionera sportteknologin. I år delas även två särskilda priser ut för viktiga insatser med att bekämpa smittspridningen av covid-19.
Laktatmätning är en allt populärare metod inom idrottssammanhang som går ut på att man mäter mjölksyrenivåerna i blodet för att kunna optimera sin träning. I dag är metoden både krånglig och dyr då den kräver kontinuerliga blodprovstagningar med maskinavläsning vilket innebär avbrott i träningen. Men tänk om det gick att få fram samma värden med teknik som kontinuerligt mäter laktatvärdet så att man kan anpassa träningen därefter? 
Det var utgångspunkten för Johan Rogestedts och Johan Högstrands examensarbete som nu får Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap. Årligen går Bert-Inge Hogsveds entreprenörspris till en teknolog eller en grupp av teknologer från Teknisk fysik, Teknisk matematik eller Kemiteknik med Fysik på Chalmers för bästa entreprenörskap.
– Historiskt är det många spännande idéer som har fått priset, så det känns fint och ärofyllt att uppmärksammas på samma sätt. Det ger framför allt motivation in i framtiden, säger friidrottaren Johan Rogestedt som sprang hem SM-guld tidigare i år.

Hade idrotten gemensamt

Både han och orienteraren Johan Högstrand är Riksidrottsuniversitetsstudenter på Chalmers. De fann varandra under masterstudierna med idrotten som gemensam nämnare. Båda har personliga erfarenheter av laktatmätningar och ser kommersiell potential med sin uppfinning, då en teknisk metod skulle kunna användas av fler än bara elitidrottare. Till exempel inom vården och av alla slags motionärer som ägnar sig åt pulsträning. 
– I dag är det vedertaget med pulsmätning i exempelvis sportklockor, men hade laktatmätning varit standard hade man kunnat få fram bättre mått på både intensitet och utmattning, menar Johan Högstrand.
– Med dagens metod kan man inte stanna mitt i en tävling för att ta ett blodprov. Om man hade kunnat få fram värdet på andra sätt hade man kunnat optimera sin utgångsfart och prestera bättre, säger Johan Rogestedt. 
En prototyp finns framtagen och trots att examensarbetet avslutas i december fortsätter arbetet med projektet på Chalmers Innovationskontor under våren. Nästa steg blir att fokusera på vilken signakvalitet som kan uppnås i deras innovation. 
– Vi kommer att ta vid där exjobbet slutar och fortsätta jobba deltid med projektet. Målet är att nå kvalitet i våra mätningar med hjälp av slutsatserna vi drog under exjobbet. Vi behöver bara finjustera lite elektronik fram till dess, säger Johan Högstrand.
– Vi vill helt enkelt bottna ur frågan med laktatmätning och se hur långt det räcker för att få fram en kommersiell produkt, menar han. 

Arbetar inom sportteknik

Förutom framgångarna med examensarbetet tar Högstrand och Rogestedt examen från Chalmers i sommar med en ljus framtid inom sportteknik vid sidan av idrottskarriären. Johan Rogestedt arbetar redan som mjukvaruutvecklare för ett träningsoptimerande bolag i Silicon valley, men är stationerad i Göteborg. Johan Högstrand driver eget bolag efter sitt kandidatarbete om effektmätande stavhandtag inom längdskidåkning​ som vann affärsutvecklingstävlingen Chalmers ventures startup camp. Efter kandidatarbetets slut fortsatte han att utveckla handtagen med stöd från Vinnova.
– Det finns en tid efter idrotten också. För oss var det givet att utbilda sig vid sidan av, men det är många pusselbitar som ska falla på plats inom en elitsatsning, säger Högstrand. 
– Att vara en del av ett Riksidrottsuniversitet har gjort stor skillnad för oss eftersom det finns en förståelse på Chalmers att vi är både idrottare och studenter. Vi har fått lättare för att kunna anpassa studierna och kunnat göra tentor på distans när vi till exempel har varit på träningsläger. Den flexibiliteten har varit väldigt viktig för att kunna uppnå det som vi har gjort hittills, säger Rogestedt. 

Särskilt pris delades ut

Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap inkluderar i år även två särskilda priser. De delas ut till fyra Chalmersstudenter som har utfört viktiga insatser i arbetet med att bekämpa smittspridningen av covid-19 under våren 2020, när bristen på medicintekniska produkter inom sjukvården och äldreomsorgen var akut. 
Carl Strandby och Joel Martinsson Budillon lyckades samla studenter och andra frivilliga och tillverkade 12 000 förkläden under två månader. 
– Det fanns en enorm brist på förkläden här i Göteborg när pandemin slog till. Vi gick in och började tillverka dessa för att täcka behovet så gott vi kunde. Att vi får det här priset innebär att andra ser ett värde i det vi har gjort. Vinsten delar vi med alla som har varit med och hjälpt till i det här projektet, säger Carl Strandby. 
Även Edward Hadziavdic och Marcus Örtenberg Toftås lyckades engagera ett stort antal studenter och frivilliga. De tillverkade, bland annat med hjälp av universitetets 3D-skrivare, 15 000 visir som levererades direkt till sjukvården under pandemins inledande fas. 
Text: Vedrana Sivac​​
Foto: Hogiagruppen


Sidansvarig Publicerad: to 22 apr 2021.