Digitalt julbord – ny kårtradition?

​Pandemin må göra att vi inte kan samlas för traditionellt julbord, men en sann chalmerist ser inte problem – endast utmaningar. Så Chalmers Studentkår ordnade ett digitalt julbord där 800 streamer startade med deltagare på distans från studentlyor, hyresrum och kollektiv runtom i Göteborg.
Chalmerist eller inte. Alla som ville välkomnades att förboka sin veganska eller traditionella jultallrik hos Kårrestaurangen och hämta ut den på angiven tid under fredagen eller lördagen. Det var sillar eller inlagd shiitake, Janssons och Veganssons frestelse, köttbullar, skinkor och sallader, varvat med ostar och julgodis. Därtill hade restaurangen listat rekommenderade måltidsdrycker av olika styrka och smak, men man fick införskaffa dem på egen hand.

Spännande smaker att vänta
Några av de som hängde på låset för att hämta sin mat var de internationella studenterna Sofia och Annalena.
– Jag tycker att detta är en fantastisk idé av Kåren och som internationell student ser jag det som en unik chans att få smaka på Sverige, nu när vi inte kan göra det på annat sätt, sa Annalena från Tyskland som läser masterprogrammet Civil Engineering.
Material Engineering-studenten Sofia från Italien höll med.
– Ja, jag ser verkligen fram emot att få se vad det är för mat. Och mot sändningen! sa hon.
Näst i kön, på behörigt avstånd, stod de två bioteknikstudenterna Albin och Erik och väntade tillsammans med Filip, som läser Teknisk fysik.
– Jag tror att det här blir en oförglömlig upplevelse, sa Albin.
– Verkligen, höll Filip med.
– Det ska bli spännande att smaka det veganska julbordet, det blir första gången för mig, sa Erik.
Ingen av dem visste riktigt vad de hade att förvänta sig av sändningen, men de var överens om att initiativet bringade lite ljus i denna märkliga tid med socialt avstånd och distansstudier.
– Jag ser framför allt fram emot att få lite julkänsla. Julkänsla och brysselkål! sa Albin.

Alla bidrog till succén
Lördagen den 12:e december var det så dags. Framför brasan i en egenbyggd studio i Kårhuset hälsade värdarna Viktoria Bogren och Sebastian Ringqvist välkomna med en juldikt. Sedan tände de ljusen och kalaset var igång.
Chalmerskören stöttade i allsången och under kvällen varvades klassiska inslag som rimstuga och julpyssel med humor och spex. Och för att ge tid och utrymme att njuta av maten spelade Svea Skivgarde middagsmusik.
Ett par dagar senare har upplevelsen hunnit sjunka in hos julvärdarna.
– Det är så häftigt hur vi på Chalmers kan dra ihop en sådan här produktion, helt ideellt, säger Sebastian Ringqvist. Vi hittar på något och sedan bidrar alla med sin kompetens. Och jag tycker att vi fick ihop något riktigt fint i sann Chalmersanda.

Uppfinningsrikedomen och kreativiteten hos studenterna var något som både rektor Stefan Bengtsson och kårordförande David Welander hyllade i sina respektive tal under julmiddagen. Att chalmeristerna ständigt tänker utanför boxen och samarbetar som en stor familj.

– Det var så imponerande uppstyrt av våra kårföreningar och med alla som bidrog från olika håll, säger Viktoria Bogren. Det allra finaste under kvällen tyckte jag var engagemanget från tittarna, med alla rim som de skickade in till rimstugan. Vi hade ju en önskan att få med tittarna och det lyckades över förväntan!
Sebastian Ringqvist instämmer.
– Ja, jag kommer att bära med mig familjekänslan länge. Detta blev en fantastisk möjlighet för fler än vanligt att vara med. Det kändes inte alls som någon nödlösning, tvärtom. Och det ska bli spännande att se vilka nya traditioner som kan tänkas komma av detta!

Text: Helena Österling af Wåhlberg
Foto: CFFC

Sidansvarig Publicerad: on 16 dec 2020.