De nya masterstudenterna är här

​Det var både förväntan och glädje i luften när cirka 400 internationella studenter samlades i Runan för att påbörja sina masterprogram.
Flera av de nya masterstudenterna fick ett varmt mottagande av sina faddrar i Chalmers internationella välkomstkommitté redan vid ankomsten till flygplatsen och centralstationen. Den 27 augusti var det dock dags för den officiella välkomstdagen i Runan.  

Här skulle de internationella studenterna för första gången få komma till Chalmers för att möta sina nya studiekamrater samt lyssna till rektor Stefan Bengtsson och en rad andra representanter från Chalmers som delade med sig av praktisk information kring framtida studier och studieliv. 

Matematikern Thanos Rofalis från Grekland har valt masterprogrammet i Datavetenskap, algoritmer och logik. Han hittade till Chalmers via sin bror som studerat i Danmark och sedan blivit kvar i landet. 
– Jag visste att Chalmers var ett av de bästa tekniska universiteten i Skandinavien. Jag är intresserad av robotik och artificiell intelligens och är övertygad om att det är framtiden till 100 procent. Chalmers verkade som det bästa universitetet för att lära sig mer inom det området, säger han.

Pias Tubsrinuan från Thailand har varit i Sverige i två dagar och har redan noterat en del skillnader mellan Sverige och sitt hemland.
– Första intrycket av Göteborg är att det är så bekvämt. Kollektivtrafiken fungerar fantastiskt bra och det är så lugnt och skönt här. Jag kände mig tillfreds direkt.

Det som lockade hit och till programmet i Nanoteknologi var den internationella studiemiljön, men också forskningsmöjligheterna i mikroteknologi och nanovetenskap. 
– Jag hade hört talas om att Chalmers har forskningscentrumet MC2 som jag blev väldigt intresserad av. Jag ser fram emot att experimentera och lära mig mer av professionella fysiker och forskare.

En annan thailändsk student sluter snart upp i Runan. Nuttida Issdisai som ska studera masterprogrammet i Bioteknik berättar att ett tiotal studenter från Thailand redan innan sin ankomst till Göteborg har bildat ett nätverk via sociala medier.
– Vi har bestämt att vi ska gå hit tillsammans och samlas efter introduktionen för att diskutera alla nya saker som vi har lärt oss, säger hon. 

Nu väntar en rad välkomstaktiviteter för de nya studenterna, bland annat ska de få testa på att bada bastu, paddla kanot och fynda på loppmarknader.   

Text: Vedrana Sivac

Publicerad: ti 27 aug 2019.