Techtjejer 2021 Chalmers
​Masterstudenterna Ellen Andreasson och Julia Stevrell är nominerade till Årets techtjej. ​​​​​​​​​​​

De tävlar om att bli årets techtjej

​Två Chalmersstudenter är nominerade till Microsofts utmärkelse Årets techtjej 2021.
Precis som Chalmers initiativ Camp Vera ​som riktar sig till unga tjejer vill Microsoft med sin utmärkelse lyfta kvinnliga förebilder och inspirera unga kvinnor att söka sig till teknikrelaterade utbildningar. Utmärkelsen delas ut för nittonde året i rad och i år är två av de tio nominerade kandidaterna studenter från Chalmers. 
Julia Stevrell läser första året på masterprogrammet Industriell ekologi. Hon är mångfaldsansvarig i Chalmers Kemi- och Biotekniksektions jämlikhetsutskott och har engagerat sig i rekryteringen av nya studenter. 
– Tjejer har en sådan otrolig kunskap och kompetens, det ser man på deras skolresultat. Det stora frågetecknet är varför vi inte är fler som läser tekniska utbildningar. Jag tror att en stor del av det handlar om att förebilder saknas, säger hon.  
För henne är det viktigt att engagera sig i frågan så att branschen hon senare ska arbeta i kan bli mer dynamisk och kreativ på sikt. 
– Kan vi få in fler perspektiv och en mer nyanserad bild av digitaliseringen och tekniken har det ökad nytta för alla i samhället. Är det bara en liten grupp som tar fram tekniken kommer den omöjligen att kunna spegla olika perspektiv och olika typer av människor.

Lärare blev avgörande

Själv hade hon en kvinnlig förebild i skolan som blev avgörande till att Chalmers kändes som ett självklart val efter gymnasiet. 
– Jag hade en väldigt bra gymnasielärare som hade jobbat i kemiindustrin tidigare. Hon berättade om sina erfarenheter av att ha varit i minoritet i branschen och hur viktigt det var att vi var fler tjejer som låg bakom innovationerna. Jag tror att det var direkt avgörande för mig, säger hon. 
Ellen Andreasson läser sista året på masterprogrammet i Bioteknik och har varit mentor och marknadsansvarig för satsningen Pepp, som arbetar med att intressera unga tjejer för teknik. Dessutom har hon engagerat sig i Ingenjörer utan gränser. 
– För mig är det viktigt att hjälpa andra och känna att man kan göra en skillnad. Det ger så mycket energi tillbaka, säger hon.

Skulle bli läkare

Från början var det egentligen läkare hon skulle bli, men insåg sedan att Bioteknik kändes mer rätt för henne. 
 Jag gillar utmaningar och det var ingen som förväntade sig att jag skulle börja på Chalmers, just därför ville jag testa. 
Själv hade hon inga kvinnliga förebilder när hon bestämde sig för att söka sig till en mer teknisk utbildning. 
 Det var därför jag tyckte att det var så viktigt att engagera mig i bland annat Pepp. Jag kände ingen tjej som hade läst på Chalmers eller hade en sådan bakgrund. Jag hade önskat att det hade funnits när jag själv var vilsen på gymnasiet. 

Det finns en missuppfattning bland unga tjejer om att man behöver vara en person som sitter ensam i en källare och kodar hela dagarna om man vill hålla på med teknik, menar Ellen.
 Men så är det verkligen inte. Tekniken kommer allt mer och finns överallt. Ingen undkommer den i vårt moderna samhälle. Därför är det viktigt att vara en del av utvecklingen och driva den. 

Microsoft kommer att offentliggöra tre finalister under mars månad och vinnaren utses den 18 mars på Universum Awards. Förutom att få en en egen mentor på Microsoft kommer vinnaren att bli en ambassadör för teknikintresserade ungdomar i hela landet, samt medlem i ett nätverk av tidigare finalister som nu är verksamma i branschen. 

Text: Vedrana Sivac
Foto: Privat


Sidansvarig Publicerad: on 24 feb 2021.