​Denny Hultén, projektledare från Twisted feet, och dramatikern och manusförfattaren Christofer Bocker.
​Anna-Lena Lundqvist

De gör dans av klimatkrisen

Vetenskap och urban scenkonst kan tyckas utspela sig i två helt skilda världar. Men just nu möts science och fiction, tack vare det samarbete som danskompaniet Twisted Feet sparkat igång med forskare och studenter från Chalmers.

Om 100 år lever en flicka på ett jordklot som är fem grader varmare än idag. Det är ett liv på gränsen till undergången. Hon skickar ett nödrop – med hjälp av en slags virtuell flaskpost som flyter mot tidens ström – tillbaka till vår egen tid.

Ungefär så kan man beskriva upptakten till föreställningen ”5 Degrees” som är den Göteborgsbaserade dans- och teatergruppens nästa stora satsning.
Temat är förstås den hotande klimatkrisen och vårt ansvar för att försöka avvärja den.

– Vi utgår alltid från sådant som vi själva bryr oss om. Vårt senaste stora projekt var föreställningen ”Wall Street”, som tog upp finanskrisen, occupy-rörelsen och den arabiska våren. Nu vill vi göra något om klimatfrågan, berättar gruppens projektledare Denny Hultén.

– Men vi vill skapa en föreställning med en viss tyngd. Det ska finnas fakta och kunskap bakom. Därför tog vi kontakt med Chalmers.

Flera kulturintresserade forskare och studenter nappade på kroken. Snart kopplades också dramatikern Christofer Bocker in som manusförfattare. Hans uppgift är dock inte den traditionella – att hitta på vad som ska hända på scenen – utan snarare att samordna arbetet med att knåda fram en berättelse som får ingredienser från flera olika håll.

Nu pågår denna process för fullt, i form av diskussioner och workshops mellan manusförfattaren, scenkonstnärerna och forskarna från Chalmers. Exakt hur den färdiga storyn kommer att se ut är en öppen fråga. 

– Målet är att skapa en föreställning som engagerar publiken och som väcker intresset för en hållbar framtid. Det är kärnan. Men för oss är detta också ett väldigt spännande sätt att arbeta, berättar Christofer Bocker. 

Han beskriver grundberättelsen som tämligen dystopisk. Föreställningen lyfter också fram möjligheterna till en alternativ framtid. Det är bland annat här som forskarnas bidrag till föreställningen kommer in: Vad är det som krävs för att dystopin inte ska bli verklighet? 
Men hur får man över huvud taget in vetenskap och hårda fakta i en dansföreställning? Christofer Bocker och Denny Hultén är eniga om att det hela inte får kantra mot att bli föreläsning. 

– Med för mycket fakta blir det tråkigt. Kanske kommer vi att redovisa faktabakgrunder i programblad eller på en webbportal, funderar Christofer. 

I stället är det publikens känslor man vill tala till. Känslor som kan väcka tankar, som i sin tur kan leda till handling. 

– Det kan behövas något ganska brutalt som väckarklocka. Det här är ju inte första gången publiken möts av ett klimatbudskap. Fiktionen är vårt sätt att ta budskapet till en högre nivå, tillägger han. 

Emma Jonson är doktorand i fysisk resursteori och ingår i den krets av Chalmersforskare som deltar i arbetet med

”5 Degrees”. Hon tror att konstnärliga uttryck kan vara en bra väg att skapa intresse för en fråga som klimatet. 

– Olika människor har olika ingångar. Alla går inte igång på grafer och tabeller. För vissa kan känslor vara en viktigare startpunkt för ett engagemang än rena fakta, menar hon. 

– Kultur når kanske också fler och framför allt personer som inte är intresserade på förhand. 

Själv forskar hon om matprisers stabilitet och om global markanvändning. Vad blir hennes bidrag till föreställningen? 

– Jag vill gärna lyfta fram de livsstilsförändringar som måste till om vi ska ha en hyfsad chans att klara tvågradersmålet, förklarar hon, och nämner särskilt mat-och flygvanor. 

Föreställningen ”5 Degrees” får premiär på Stora Teatern i slutet av september. Men redan under mottagningen kommer höstens nya chalmersstudenter att få ett smakprov. Maria Knutson Wedel, vicerektor för grundutbildningen, är inte förvånad över det stora intresset som projektet har rönt från olika håll på Chalmers. Många studenter är djupt engagerade i hållbarhetsfrågor. 

– Att direkt, första dagen på Chalmers, få möta klimatfrågan så här… jag är verkligen nyfiken på hur våra nya chalmerister 

Text: Björn Forsman
Ur Chalmers Magasin nr 2 2015


5 degrees – ett urbant dansprojekt

5° / 5 Degrees är ett innovativt koncept som kombinerar kultur, vetenskap och utbildning för att uppmärksamma klimatförändringarna. Att arbeta för en hållbar framtid är ett central tema i Chalmers forskning och övrig verksamhet. Samarbetet med Twisted Feet Dance Company i konceptet 5 Degrees innebär helt nya möjligheter att sprida budskap om hållbarhet till en bred allmänhet och synliggöra vad som sker inom Chalmers.

Projektet medfinansieras från Chalmers sida av grundutbildningsmedel, styrkeområde Produktion, Wingquist Laboratory VINN Excellence Center samt institutionerna för Teknisk fysik och Energi & Miljö. Kontaktperson på Chalmers är docent Magnus Karlsteen (031-772 20 91, mkn@chalmers.se).

 

Premiär på Storan 24 sep 2015

Fyra föreställningar ges under september. De tar cirka 30 min, och föregås av föreläsningar av forskare från Chalmers. 

24, 25 och 26 sep (torsdag-lördag) startar föreställningen 19.00. Föreläsningen startar 18.15.
27 sep (sön) startar föreställningen 16.00. Föreläsningen startar 15.15.
Plats: Kristallfoajén, Stora teatern, Göteborg

Läs mer om projektet här:

chalmers.se/5degreesSidansvarig Publicerad: on 26 aug 2015.