De får John Ericsson-medaljen 2014

Sex nyutexaminerade chalmerister har belönats med den anrika John Ericsson-medaljen 2014. Karin Rosenqvist, Jonathan Lindgren, Stina Alexandersson, Henrik Gustavsson och Tove Andersson tog emot sina utmärkelser vid en finstämd utdelningsceremoni i Chalmersska huset den 15 maj. Den sjätte medaljören, Karl Lindqvist, hade tyvärr inte möjlighet att närvara.
John Ericsson-medaljen instiftades redan år 1897 till minne av den svensk-amerikanske ingenjören och uppfinnaren John Ericsson, efter ett initiativ av chalmersstudenten Claes Adolf Adelsköld.
Vid en insamling av medel till en staty av John Ericsson hade Adelsköld fått in en anonym donation på 4 000 kronor. Eftersom statyfrågan redan var löst bestämdes istället att donationen skulle användas till bildande av stipendier för att hedra Ericssons minne.
En mindre del av stipendiefonden får användas till medaljer med John Ericssons bild att ges till ”deraf förtjänta elever” efter examina.

De främsta belönas
Medaljerna delas ut till de främsta som föregående år erhållit civilingenjörs- eller arkitektexamen. Kriterierna och antalet medaljörer har förändrats under åren.
För att bli en av de nu sex medaljörerna krävs bland annat kombinationen mycket höga betyg och hög studietakt.

Finstämd utdelningsceremoni
Utmärkelsen delades ut vid en finstämd ceremoni den 15 maj i Chalmersska huset i närvaro av professor Maria Knutson-Wedel, vicerektor för grundutbildningen, samt medaljörernas stolta anhöriga.
Förutom den påkostade medaljen i silver med deras namn ingraverat, hedrades medaljörerna med diplom och Margaretha Jönsson Runviks bok "John Ericsson - resan mot solen" (Förlaget Pärlemor).

Rundvandring i Chalmersska huset
Inför utdelningen erbjöds medaljörer och anhöriga även en guidad visning i de historiska lokalerna i Chalmersska huset, som innefattar William Chalmers representationsvåning samt de renoverade banklokalerna efter den tidigare ägaren SEB. Här finns bland annat ett magnifikt bankvalv med kristallkronor.
Utdelningsceremonin i Chalmersska husets salonger avslutades med lunch i den vackra matsalen för medaljörerna och deras anhöriga.

Reaktorfysiker på kärnkraftverk
Karin Rosenqvist är civilingenjör i kemiteknik.
 På masternivå inriktade jag mig mot nukleär teknik på masterprogrammet Nuclear Engineering, säger Karin som nu arbetar som reaktorfysiker vid kärnkraftverket i Oskarshamn.

Vägprojektör i Göteborg
Tove Andersson började läsa teknisk fysik, men upptäckte att det inte var riktigt rätt val för henne. Hon valde istället att byta till väg- och vattenbyggnadsprogrammet:
 Där kände jag att jag hade hittat rätt och studierna flöt på bra. Jag valde masterprogrammet Infrastructure and Environmental Engineering och läste så många kurser jag kunde hitta inom väg- och järnvägsbyggnad och trafikplanering på Chalmers men även på distans på KTH och LTU. Nu arbetar jag som vägprojektör på Norconsult här i Göteborg, berättar Tove.

Uppdragsforskare i Trondheim
Karl Lindqvist kom till Chalmers maskinteknikprogram 2007 där han under studietiden var mycket engagerad i M-sektionens fotoförening M-photo. Efter sin kandidatexamen tog han ett sabbatsår i Norge, som följdes upp med utbytesstudier vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) i Trondheim.
 Hösten 2012 läste jag kurser på masterprogrammet Applied Mechanics. Våren 2013 skrev jag mitt examensarbete i samarbete med forskningsföretaget Sintef i Trondheim. Temat för exjobbet var materialmodellering av höghållfast stål, berättar Karl Lindqvist.
Efter sin examen anställdes Karl Lindqvist på Sintef där han i dag arbetar med
Efter studierna fick Karl möjlighet att fortsätta arbeta hos Sintef och jobbar nu med uppdragsforskning inom bland annat CO2-transport och -lagring och effektiv naturgasproduktion.

Doktorerar i Bryssel
Jonathan Lindgren, som läste teknisk fysik, tänker tillbaka på sin studietid som rolig och lärorik.
 Även om man fick lägga ned mycket tid på studierna fanns det ändå tid för studentlivet. Jag fick även möjligheten att sommarjobba som projektassistent på instititionen för fundamental fysik. Detta var en väldigt givande erfarenhet och jag lärde mig väldigt mycket. Mitt första masterår tillbringade jag som utbytesstudent på Hong Kong University of Science and Technology där jag läste kurser i fysik, matematik och kinesiska. Efter examen började jag som doktorand i teoretisk fysik i Bryssel och det är där jag befinner mig nu, berättar Jonathan.

Trafikfrågor i Halmstad
Stina Alexandersson kom från Norrköping till Chalmers - "den anrika", som hon själv beskriver högskolan - för att plugga på väg- och vattenbyggnadsprogrammet.
 Jag hade rosiga kinder och var nyfiken och lite nervös. De följande fem åren präglades av plugg, studentliv, nya vänner, sommarjobb, plugg, kärlek, flytt till Halmstad, tågpendlande, barnafödande, plugg, familjeliv och lite mera plugg. Plötsligt en dag var min chalmerstid över och jag hade min efterlängtade examen!
I början av studierna visste hon inte riktigt vart hon var på väg eller vart hon ville komma.
 Men med tiden växte mitt intresse för trafik. Jag läste alla trafikkurser som fanns på Chalmers och när de tog slut läste jag några nere i Lund, berättar Stina.
I dag arbetar hon med trafikfrågor på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun:
 Jag trivs så bra att jag nästan inte saknar Göteborg. Jag bär med mig mycket från min chalmerstid som jag har nytta av i dag, så som kritiskt tänkande och noggrannhet under tidspress. Men det viktigaste är nog ändå att Chalmers har bevarat och uppmuntrat min nyfikenhet så jag fortsätter att ifrågasätta och vågar tänka nytt, säger Stina Alexandersson.

Fysikdoktorand på Chalmers
Henrik Gustafsson pluggade även han teknisk fysik, ett program han kom till hösten 2007:
 Redan då var jag väldigt fascinerad av matematik och fysik. Under 3:an och 4:an var jag amanuens på Matematiska vetenskaper och undervisade då nya chalmerister i inledande matematik samtidigt som jag fortsatte mina egna studier, berättar Henrik.
Han är en glad medaljör:
– Jag känner mig mycket lycklig och hedrad över att få ta emot John Ericsson-medaljen. Det betyder väldigt mycket för mig, men är också väldigt glädjande för alla som har stöttat mig på vägen, säger Henrik.
När det var dags för masterprogram föll valet på fundamental fysik. Efter fjärde året tillbringade Henrik Gustafsson ett år på Perimeter Institute i Waterloo i Kanada.
 Under mitt år i Kanada hittade jag, förutom många goda vänner, det fält jag ville arbeta inom i framtiden: strängteori. När jag kom tillbaka skrev jag ett examensarbete på Chalmers inom strängteori för att slutföra min civilingenjörsutbildning. Därefter började jag doktorera på institutionen för fundamental fysik med samma handledare som under examensarbetet och jag trivs verkligen jättebra här.
 Mina år på Chalmers har varit mycket givande, utmanande och fyllda av glädje delad med både studiekamrater och personal och jag är säker på att jag, om några år, kommer att se tillbaka på min tid som doktorand här på Chalmers på samma goda vis, säger Henrik Gustafsson.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Här är de sex toppstudenter som belönas med John Ericsson-medaljen i år, från vänster på gruppbilden:
Karin Rosenqvist, Kemiteknik
Jonathan Lindgren, Teknisk fysik
Stina Alexandersson, Väg- och vattenbyggnad
Henrik Gustafsson, Teknisk fysik
Tove Andersson, Väg- och vattenbyggnad
Karl Lindqvist (saknas på bilden), Maskinteknik

Läs mer om John Ericsson-medaljen

Sidansvarig Publicerad: ti 27 maj 2014.