Porträttbild av Daniel Lindblad.

Chalmers AI Research Center får ny föreståndare

​Daniel Gillblad tillträder den 1 oktober som föreståndare för Chalmers AI Research Center (Chair) och får ansvar för att leda den fortsatta utvecklingen av Chalmers spetskompetens inom artificiell intelligens, med syfte att bedriva världsledande forskning till gagn för både svensk industri och den offentliga sektorn.
Daniel Gillblad arbetar idag som Co-Director Scientific Vision vid Sveriges nationella AI-center, AI Sweden. Han har tidigare arbetat som forskare, forskningsledare och labbchef på Swedish Institute of Computer Science, SICS, samt forskningschef för AI på Rise. 

–  Daniels omfattande expertis och erfarenhet kommer att vara en stor tillgång för det fortsatta arbetet med att integrera Chalmers AI-forskning med nationella och internationella forskningsinitiativ och stödja vår utbildningsverksamhet inom AI, samt att uppmuntra innovations- och kommersialiseringsaktiviteter och vidareutveckla samarbetet med industriella partner inom AI, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd på Chalmers tekniska högskola. 

Daniel Gillblad tillträder tjänsten som föreståndare för Chair den 1 oktober och kommer även fortsätta som Co-Director vid Sveriges nationella AI-center, AI Sweden. 

– Jag är oerhört glad att få chansen att som föreståndare för Chair arbeta tillsammans med Chalmers forskare för att utveckla framtidens AI metoder och tillämpningar. Jag ser också fram emot att ytterligare stärka kopplingen mellan akademi, industri och offentlig sektor via mitt fortsatta engagemang i AI Sweden, säger Daniel Gillblad. 

Text: Ingrid Claesson

Sidansvarig Publicerad: ti 19 okt 2021.