Chalmersstudent utsedd till årets Female Leader Engineer

​Hon vill göra skillnad på alla nivåer – från individ till organisation. Det är en av egenskaperna som gjort Cecilia Svennberg till Female Leader Engineer 2017. Utmärkelsen delas varje år ut till en kvinnlig civilingenjörsstudent som utmärkt sig i problemlösning och sitt sätt att leda människor.

​Cecilia Svennberg läser industriell ekonomi vid Chalmers med inriktning mot innovationsledning. Hon har engagerat sig i frågor gällande utbildningskvalité och har bland annat varit ordförande för utbildningsenheten inom Chalmers Studentkår. Nu har hon, som första chalmerist någonsin, utsetts till Female Leader Engineer.

Vad innebär priset för dig?
– Det innebär en validering av allt jag har gjort under tiden på Chalmers, både inom studier och andra engagemang. Det är jätteroligt att företagen ser min potential, och det här ger mig möjligheten att utvecklas som människa, ledare och ingenjör. Mitt traineeprogram kan jag göra på tre olika företag i tre helt olika branscher, vilket kommer leda till att jag utvecklas massor på kort tid, säger Cecilia Svennberg.

Vilka verktyg från din tid på Chalmers tar du med dig ut i arbetslivet?
– Från Chalmers har jag fått med mig en solid grund vad gäller problemlösning. Jag läste Teknisk design från början, och går nu en master på Industriell ekonomi. Att få se samma processer – här produktutveckling och innovation – från olika perspektiv är väldigt givande. På Chalmers får man också möjlighet att forma sin egen väg. Jag visste inte från början vad jag ville jobba med, men vet nu att det är organisationer, strategi och innovation. Även mitt engagemang bredvid studierna, bland annat i kåren, har gett mig konkreta möjligheter att arbeta med ledarskap och att få människor att lyssna och bli motiverade.

Hur ser du på kvinnors plats på arbetsmarknaden för ingenjörer idag?
– Vi är inte jämställda ännu, och sådana här initiativ behövs verkligen. Dels för att små tjejer med matte- och teknikintresse ska ha förebilder, men också för att motivera duktiga, kvinnliga ledare. Mångfald i organisationer för med sig bra saker! Den här utmärkelsen är ett bra sätt att uppmärksamma att kvinnor bör ta plats som ledare och ingenjörer på samma villkor som män.

Så här motiverade juryn valet av Cecilia Svennberg till årets Female Leader Engineer:

"Årets vinnare av utmärkelsen Female Leader Engineer är, sedan barndomen, en sann altruist som alltid velat vara en positiv kraft genom att själv påverka. Hon vill göra skillnad på alla nivåer – individ till organisation. Vår vinnare är intellektuell och varm. Hon är rolig, trygg och genomtänkt. En kvinna som visar förståelse för historiska strukturer och mönster, samtidigt som hon ifrågasätter dem och vågar stå för det hon tror på för att driva förändring. Hon ser långt bortom sig själv!"

Syftet med Female Leader Engineer är att öka andelen kvinnor på ledande positioner i näringslivet, synliggöra kvinnliga ingenjörer som förebilder inom ledarskap samt att identifiera högpresterande kvinnliga studenter till ledarroller i framtiden. Vinnaren får ett egendesignat traineeprogram på tre av partnerföretagen. Årets partnerföretag är Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania, Skanska, SSAB och Stora Enso.

Läs mer om Female Leader Engineer

Text: Sofia Larsson-Stern och Ingela Roos