Chalmersprofessorn Erik Kollberg hyllas i vetenskaplig tidskrift

MC2-pionjären och chalmersprofessorn Erik Kollberg porträtteras ingående i septembernumret av den vetenskapliga tidskriften "IEEE Transactions on Terahertz Science and Technology". Han är en av de banbrytande terahertzforskare över hela världen som uppmärksammas i en pågående artikelserie. "Det är en hyllning till personer som lämnat betydelsefulla bidrag till området under många år, och inspiration och vägledning till nya forskare", skriver chefredaktören Peter H Siegel.

Det är chefredaktören själv som gör intervjuserien, som inleddes i november 2011 med en artikel om Paul L Richards.
Nu är alltså turen kommen till Erik Kollberg, som Peter H Siegel poetiskt redan i rubriken kallar "Stjärnornas instrumentmakare".
"Det kanske inte förvånar någon att en ung man vid 16 års ålder, på sitt livs första äventyr ombord på en oljetanker i mitten av Atlanten, blir genomborrad och förändrad av den nattliga himmelen", inleder Siegel sin artikel.

Erik Kollberg föddes 1937. Han är professor emeritus i mikrovågs- och millimetervågsteknik på Chalmers sedan 1979 och var en av de tongivande inför starten av institutionen för mikroelektronik och nanovetenskap (MC2). Kollberg har varit trogen Chalmers hela sitt liv. Direkt efter sin civilingenjörsexamen i elektroteknik 1961 påbörjade han en framgångsrik forskarbana med Olof Rydbeck som mentor och handledare. Rydbeck, legendarisk chalmersprofessor, grundade Onsala rymdobservatorium och var i många år dess färgstarke föreståndare.

1970 disputerade Erik Kollberg med avhandlingen "Rutile Traveling-Wave Maser Systems". Bland hans många vetenskapliga utnämningar kan nämnas att han 1990 blev fellow i IEEE, att han 1992 invaldes i Ingenjörsvetenskapsakademien, att han 1993 invaldes i Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg, och 1998 i Vetenskapsakademien.

1986 belönades Kollberg med Gustaf Dalénmedaljen med motiveringen "för sina betydelsefulla insatser när det gäller utvecklingen av extremt känsliga maserförstärkare för Onsala rymdobservatorium vilka också har rönt stor internationell uppmärksamhet".

2003 hedrades Erik Kollberg med Chalmersmedaljen för sina betydelsefulla insatser för högskolans utveckling.

Det är ovanligt med personligt hållna intervjuer i vetenskapliga tidskrifter. Men i "IEEE Transactions on Terahertz Science and Technology" samsas chefredaktören Peter H Siegels intervjuer med aktuella forskningsresultat.
En anledning är att det saknas en gemensam publikation för den sortens texter. Ambitionen var att ge artiklarna en mindre formell ton:
"Därför har de sammanställts efter intervjuer ansikte mot ansikte. Som chefredaktör har jag gett mig själv ett visst spelrum för att kunna förmedla personlighet, erfarenheter och historiska omständigheter som har format och stakat ut färdriktningen för vår gemensamma forskning", skriver Peter H Siegel i en introduktion till den senaste artikeln i serien.
Resultatet är en mycket välskriven, lättillgänglig och läsvärd biografisk text om chalmersprofessorn Erik Kollberg.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Läs porträttet av Erik Kollberg:
P. H. Siegel, “Terahertz Pioneer: Erik L. Kollberg ‘Instrument Maker to the Stars’,” IEEE Trans. Terahertz Sci. Technol., vol. 4, no. 5, pp. 538–544, 2014.

Sidansvarig Publicerad: to 16 okt 2014.