Entreprenörer sitter och jobbar

Chalmersbolag på 33-listan över teknikstjärnor

Sju av företagen på listan över Sveriges bästa teknik-startupbolag har en koppling till Chalmers. Fem utav dem har startats av Chalmers alumner.
Ny Teknik utser årligen Sveriges bästa, mest innovativa teknik-startupbolag som kan förändra de branscher som de är verksamma inom och har en stark internationell potential. Av ca 300 nominerade utses 33 bolag som platsar på listan – och sju av dem har koppling till Chalmers.

Bolagen som har kopplingar till Chalmersalumner är:

Everdrone som utvecklar självkörande drönare som kan hjälpa räddningstjänsten att rädda liv. Bolaget är med på listan andra året i rad.

Einride som utvecklar världsledande elektrifierade och autonoma lastbilar. I år har bolaget nått guldnivå på listan eftersom de är med tredje året i rad.

Annotell som utvecklar system för träningsdata för maskininlärning. Bolaget är med på listan andra året i rad.

Freemelt som gör 3d-skrivare för metall med elektronstråle.

Aqua Robur Technologies som utvecklat Iot-teknik som mäter läckage i vattenledningar. Bolaget är även en del i Chalmers Ventures.

Vidare har ytterligare tre bolag sitt ursprung i universitetsinkubatorn Chalmers Ventures, såsom Elypta som utvecklar teknik för tidigare cancerdiagnoser och Zeropoint Technologies som gör hårdvara för att minska behovet av eller öka kapaciteten i datorns arbetsminne.

Publicerad: må 14 sep 2020.