Sidansvarig Publicerad: ti 04 feb 2014.

Chalmersastronomer bevakar komet Ison

Komet Ison passerar ovanligt nära solen den 28 november. För forskare vid Onsala rymdobservatorium och Chalmers innebär det en unik chans att med teleskop i både Sverige och Chile studera en himlakropp som kan berätta om solsystemets födelse och livets uppkomst.

Kometen C/2012 S1 (Ison), eller helt enkelt komet Ison, besöker just nu solsystemet för första gång och passerar ovanligt nära solen den 28 november. Ingen annan sådan komet – solstrykare kallar astronomer dem – har kunnat följas så länge av forskare.

Astronomer vid Chalmers och Onsala rymdobservatorium driver en särskild observationskampanj för att mäta molekyler som frigörs från kometen före och efter mötet med solen.

För forskarna ger mätningarna ovärderlig information om förhållandena i solsystemet för flera miljarder år sedan då det solen, planeterna och kometer bildades. Kometer berättar dessutom om hur molekylerna som är viktiga för liv skapas och sprids i rymden.

Eva Wirström leder kometobservationerna.

– Ingen vet hur väl kometen kommer att klara sig den 28 november. Vårt 20-metersteleskop är ett av de få som kan observera kometen när den är som allra närmast solen, så det blir riktigt spännande att kunna följa vad som händer, säger hon.

Observationerna med 20-meters radioteleskopet i Onsala, 45 km söder om Göteborg, börjar den 14 november och fortsätter fram till den 7 december.

Samtidigt observeras kometen av astronomer vid Onsala rymdobservatorium från teleskopet Apex, 5100 meter över havet i Atacamaöknen i norra Chile.

Forskare världen över koordinerar observationer av komet Ison med många olika teleskop, samtidigt som amatörastronomer flitigt följer och fotograferar den. Se vidare information hos NASA's Comet Ison Campaign.

Komet Ison väntas bli synlig för blotta ögat under första halvan av december. Populär Astronomi har tips om hur du kan se den själv.

Mer om teleskopen
Onsala rymdobservatoriums 20-metersteleskop har sedan invigningen 1976 varit ett av världens viktigaste radioteleskop. Nuförtiden används det som en del av internationella nätverk för mätningar av jordens rörelser (geodetiska observationer) men även för observationer av molekyler i gasmoln i Vintergatan och bortom den.

Apex är ett samarbetsprojekt mellan Max-Planckinstitutet för radioastronomi, Onsala rymdobservatorium och Europeiska sydobservatoriet ESO. Teleskopet drivs av ESO.


LÄS FORSKARNAS EGNA OBSERVATIONER
Under tiden som kometen Ison passerar skriver forskarna själva om sina kometobservationer i projektet, på plats såväl i Onsala utanför Göteborg som i Atacamaöknen i norra Chile.
Läs FORSKNING PÅGÅR: Chalmersforskare bevakar kometen IsonKontakt i Sverige
Eva Wirström, astronom, Chalmers och Onsala rymdobservatorium, eva.wirstrom@chalmers.se, 031 772 5533 eller 031 772 5500

Kontakt i Chile
Robert Cumming, astronom och informatör, Onsala rymdobservatorium, robert.cumming@chalmers.se, Skype: maltesk, mobil: 070 49 33 114
(På plats i Chile mellan 14 och 27 november. Skicka e-post för aktuellt telefonnummer.)

Text: Robert Cumming


Bildtexter:
Komet Ison i en bild av Hubbleteleskopet. Bild: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Eva Wirström leder kometprojektet vid Onsala rymdobservatorium. Foto: Onsala rymdobservatorium/R. Cumming

Teleskopet APEX i Chiles Atacamaöknen. Foto: Onsala rymdobservatorium/R. Cumming

Sidansvarig Publicerad: ti 04 feb 2014.