Chalmers når den högsta placeringen någonsin i prestigefulla QS World University Rankings
Chalmers når en topplacering i QS World University Rankings i år. ​​​​​​​​​​

Chalmers avancerar i QS-rankning

​Chalmers når den högsta placeringen någonsin i prestigefulla QS World University Rankings. Rankningen som genomförs årligen är en viktig informationskälla för internationella studenter och påverkar Chalmers attraktionskraft som lärosäte.
I år klättrar Chalmers 18 placeringar till plats 121, vilket också är i topp tio procent av de mest framstående universiteten i världen. 
– VI är glada över beskedet som är ett kvitto på att vi har utbildning och forskning i världsklass, säger Chalmers rektor Stefan Bengtsson. 

I den nya rankningen går Chalmers framåt på ett flertal indikatorer som till exempel lärosätets akademiska anseende, lärartäthet, andel internationella studenter samt andel utländska lärare. Eftersom rankningen i hög grad bygger på anseendeenkäter innebär en högre rankningplacering också ett högre internationellt anseende.
– I årets rankning har vi framförallt ökat poängen för antalet citeringar per fakultetsanställd, där vi såg en nedgång förra året. Men vi ser också små förbättringar i de andra poängkategorierna – inte minst andelen internationella studenter, säger Anders Friberg, rankningssamordnare på Chalmers. 

Positiv utveckling på rankninglistor är ingenting som sker i en handvändning med enkla åtgärder, menar han.
– Med fortsatt god rekrytering, goda förutsättningar för forskning och utbildning av högsta kvalitet, strategisk internationell samverkan, och inte minst internationellt synliggörande av Chalmers prestationer, kommer vi att kunna fortsätta klättra. Den viktigaste nyckeln till QS-rankningen är hur välkända och ansedda vi är vid universitet i andra delar av världen, och här finns en förbättringspotential, säger Anders Friberg. 
– Vi är alla gemensamt med och påverkar vårt anseende genom hur vi representerar Chalmers, hur vi bygger och underhåller relationer, och hur vi väljer att kommunicera våra forskningsresultat, säger Stefan Bengtsson. 

Text: Vedrana Sivac


Sidansvarig Publicerad: on 09 jun 2021.