Tre prisades för bästa nanoposter

​Ludvig de Knoop, Astrid Pihl och Maja Feierabend tog hem priserna i postertävlingen när excellensinitiativet Nanovetenskap och nanoteknik träffades i Marstrand nyligen. "Alla bidragen höll en imponerande hög kvalitet", sa juryns Erwin Peterman, professor på Vrije University Amsterdam i Holland.​
Totalt 65 postrar tävlade om de tre priserna. Professor Peterman ingick i juryn tillsammans med Tero Heikkilä, professor på University of Jyväskylä i Finland. De var eniga om att det var en tuff uppgift att utse vinnarna och att samtliga bidrag höll en mycket hög nivå.
– Vi var verkligen imponerade över den fantastiska kvalitén. Postrarna sträckte sig från komplicerad teori och vackra kvantsaker till fantastiska biofysiska applikationer, sa Peterman.

Ludvig de Knoop, Astrid Pihl och Maja Feierabend, belönades med 5 000 kronor vardera, att användas till konferensresor. Förutom själva postern ingick även en muntlig presentation i bedömningen.

Ludvig de Knoop (ovan) är postdoktorand på institutionen för fysik. Han tävlade med postern "Room temperature melting of gold observed with atomic resolution", som vann förstapriset.
– Det som verkligen slog oss var den supercoola forskningen, även om den var rumstempererad, skojade Erwin Peterman.
Han framhöll posterns trevliga upplägg och att Ludvig de Knoop kryddade sin presentation genom att visa några illustrativa filmklipp.
– Vi tyckte också mycket om kombinationen av experiment och teori, och att du förklarade allt på ett väldigt klart sätt.

Astrid Pihl (ovan) är doktorand på institutionen för kemi och kemiteknik. Hon tog hem andrapriset med postern "Analysis of silica-encapsulated biomolecules using Atom Probe Tomography".
– Det som verkligen stack ut var posterns bländande utseende, som var otroligt vackert och tydligt. Vi upplevde också din presentation som mycket entusiastisk. Vi trodde på dina idéer.

Maja Feierabend (ovan) är doktorand på institutionen för fysik. Hennes bidrag hade titeln "Controlling the optical fingerprint of transition metal dichalcogenides via molecules and strain", och belönades med tredje pris.
–​ Din poster var mycket tydlig och välorganiserad. Du lyckades uppnå en väldigt hög kvalitet på din förklaring av ett komplicerat ämne, sa Erwin Peterman.

Nätverksträffen arrangerades av trion Astrid Pihl, Ingrid Strandberg och Maja Feierabend, doktorander på institutionerna Kemi och kemiteknik, Mikroteknologi och nanovetenskap  MC2, respektive Fysik.

Text och foto: Michael Nystås

Ta del av de vinnande postrarna [pdf]

Sidansvarig Publicerad: to 20 dec 2018.