Glad i dag. Victor Torres Company, docent på avdelningen för fotonik på MC2, har tilldelats ett prestigefullt Consolidator Grant av Europeiska forskningsrådet. Foto: Michael Nystås

Prestigefullt EU-anslag till fiberoptikforskare

Victor Torres Company, docent på avdelningen för fotonik på MC2, har tilldelats ett prestigefullt Consolidator Grant av Europeiska forskningsrådet. Han är en av endast 14 svenska forskare och den ende på Chalmers som får anslaget. "Det känns självklart väldigt bra! Anslaget ger mig chansen att ägna mer tid och ansträngningar till en spännande forskningslinje", säger Victor Torres Company.
ERC Consolidator Grant är ett av de finaste personliga forskningsanslagen man kan få från Europeiska forskningsrådet, European Research Council (ERC). Konkurrensen är knivskarp. Av 2 538 sökande från hela Europa lyckades bara 329 få anslaget i den här omgången. De beviljades totalt 630 miljoner euro.

Victor Torres Company får totalt 2.2 miljoner euro för att leda det femåriga projektet "Dark Soliton Engineering in Microresonator Frequency Combs".
– Det handlar om att förstå och utveckla en så kallad "frequency comb" – en speciell typ av laser – på en högintegrerad nanofotonisk plattform. Det vetenskapliga målet är att uppnå en prestanda som är lämplig för framtida fiberoptiska kommunikationssystem, förklarar han.

Det är inte första gången Victor har sökt anslaget:
– Jag har ansökt tidigare och kommit väldigt nära, men tyvärr inte lyckats nå ända fram. Nu är jag väldigt glad att min uthållighet har gett resultat, säger han.

Text och foto: Michael Nystås

Läs mer om ERC Consolidator Grant >>>

Läs mer om årets utlysning >>>

Sidansvarig Publicerad: må 11 dec 2017.