Att publicera forskningsdata innebär att beskriva dem på ett övergripande sätt och, om möjligt, göra dem öppet tillgängliga för andra. I gengäld får man data som är lättare att dela och citera, och som garanteras att bevaras långsiktigt. Forskningsdata kan göras tillgängliga genom ett repositorium, där en kopia långtidsbevaras och görs sökbar via repositoriets katalogtjänst.
Dela data
När forskningsdata finns tillgänglig möjliggörs validering av resultat och återanvändning i nya projekt, undervisning och metodutveckling. Att forskningsdata görs tillgänglig och fri att använda kan inspirera till nya forskningssamarbeten såväl nationellt som internationellt. Att göra data öppet tillgängliga kan också stimulera forskningssamarbeten, både nationellt och internationellt. Deponering i ett certifierat arkiv skyddar dessutom innehållet, genom säker lagring och backup, som kompletterar den lokala lagringen.
Publicera data
Chalmers Data Office stödjer publicering eller delning av data i alla typer av repositorier. Vi erbjuder särskilt stöd för publicering i Svensk Nationell Datatjänst (SND) och Zenodo. För mer information om respektive repositorium, se nedan. Det finns även ämnesspecifika repositorier att använda. re3Data.org är ett globalt register över digitala repositorier för forskningsdata från olika akademiska discipliner. En internationellt erkänd certifiering av repositorier är CoreTrustSeal, som bygger på krav relaterade till tillförlitlighet, datasäkerhet, dokumentation och hållbarhet. Den signalerar att etablerade standarder uppfylls och kan betraktas som ett tillförlitligt val.
Data som publiceras via ett repositorium får oftast en persistent identifierare (PID), eg. en Digital Object Identifier (DOI). En PID främjar synlighet, långsiktig tillgänglighet och möjliggör enklare citering av dataset. Chalmers Data Office kan också hjälpa till att skapa DOI:er för enstaka dataset eller samlingar. Det som krävs är att data är publicerade och åtkomliga på ett hållbart sätt, samt att det finns en plan för hur detta ska underhållas på längre sikt.
Citera forskningsdata
En DOI gör det lättare att citera forskningsdata. Praxisen att publicera och citera dataset ger erkännande och belöning för den som producerar data. När data publiceras blir de tillgängliga för replikering och verifiering av forskningsresultaten, vilket gör hela studien mer transparent.
Data citeras på samma sätt som andra informationskällor, och bör innehålla författare, titel, publiceringsår, version, dataarkiv och DOI, t.ex:
Barber, L.B., Weber, A.K., LeBlanc, D.R., Hull, R.B., Sunderland, E.M., and Vecitis, C.D., 2017, Poly-and perfluoroalkyl substances in contaminated groundwater, Cape Cod, Massachusetts, 2014-2015 (ver. 1.1, March 24, 2017): U.S. Geological Survey data release, https://doi.org/10.5066/F7Z899KT.
Samarbete med Svensk Nationell Datatjänst
SND har som huvuduppgift att stödja tillgänglighet, bevarande och återanvändning av forskningsdata och relaterat material. Chalmers Data Office arbetar tillsammans med SND för att underlätta delning och citering av forskningsdata, och är en lokal SND-nod i SND-nätverket.
SND-nätverket består av svenska lärosäten och andra forskande organisationer som har kommit överens om att skapa lokala noder för forskningsstödsenheter för hantering av forskningsdata. Den viktigaste uppgiften för denna enhet är att bistå forskare i sin organisation med att göra forskningsdata så tillgängliga som möjligt, i enlighet med FAIR-principerna (Findable, Accessible, Interoperable och Reusable). Det innefattar att erbjuda forskare utbildning och stöd när det gäller FAIR datahantering och tillgänglighet, samt att publicera forskarnas metadata i SND:s nationella forskningsdatakatalog (DORIS) och lagra dessa data säkert. Mer information om SND och Researchdata.se finns här.