Om kursen
Kursen innehåller föreläsningar inom följande fokusområden:
Obligatoriska moment:
- Vatten i livsmedel; inklusive dess påverkan med andra livsmedelskomponenter samt på livsmedelsstabilitet
- Proteiners, kolhydraters och fetters kemi och struktur i livsmedel med nedslag inom några valda livsmedelsgrupper såsom mjölk, ost, kött/fisk och choklad
- Fettoxidation; inklusive de olika reaktionsstegen, påverkande faktorer, antioxidativa strategier
- Brunfärgningsreaktioner i livsmedel; inklusive Maillardreaktionen och enzymatisk brunfärgning
- Emulsioner
- Färger och färgämnen
- Livsmedelstillsatser
- Aromer
- Toxiska substanser
- Biopolymerstrukturer
Obligatoriska moment:
- Laborationer vilka innefattar fettoxidation, enzymatisk brunfärgning av frukt och grönsaker, processning av proteiner
- Fördjupningsarbete där studenterna kritiskt går på djupet inom ett utvalt område av livsmedelskemin. Resultatet presenteras muntligt och skriftligt.
Mer information
Ingrid Undeland
Kurslitteratur
Food: the Chemistry of Its Components, 6th ed. T.P. Coultate (2015), The Royal Society of Chemists (RSC), Cambridge, UK. (ebok via Chalmers bibliotek).
Föreläsningsanteckningar och särtryck av vetenskapliga artiklar.
Föreläsningsanteckningar och särtryck av vetenskapliga artiklar.
Föreläsare
Ingrid Undeland