Den 26 mars presenterade Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse de 118 svenska forskare som från och med i år ingår i programmet Wallenberg Scholars. Av dessa finns elva på Chalmers, fyra är nya från i år och sju har fått förlängda anslag i den nya utlysningen.
Wallenberg Scholars-programmet initierades 2009 och syftar till att ge landets ledande forskare utrymme för fri forskning och resurser för att motivera dem att stanna i Sverige.
– En betydande del av svensk forskningsfinansiering är målstyrd. Vi vill med forskningsprogrammen Wallenberg Academy Fellows och Wallenberg Scholars stödja den fria grundforskningen säger Sara Mazur, Stiftelsens verkställande ledamot.
Grundforskning brukar definieras som ett systematiskt och metodiskt nyfikenhetstyrt sökande efter ny kunskap och nya idéer utan sikte på någon omedelbar tillämpning. Sakta men säkert läggs pusselbit efter pusselbit med ny kunskap. Även om syftet primärt inte är att hitta tillämpningar så har grundforskning många gånger lett till stora och viktiga upptäckter som resulterat i just det. Men det handlar också om att utveckla metoder, göra avancerade beräkningar och utveckla teknologi för att tolka och bearbeta all data som samlas in.
Fyra forskare är nya i programmet:
Susanne Aalto, professor, Rymd-, geo- och miljövetenskap
Universum och dess historia förstås genom att studera de största byggstenarna – galaxerna. Galaxer utvecklas extra snabbt när de är inbäddade i stoft och gas, en omgivning som fungerar som bränsle när nya stjärnor och planeter bildas eller när svarta hål växer sig supertunga. Som Wallenberg Scholar vill Susanne Aalto titta in bakom universums dimslöjor och kartlägga hur det går till när stjärnor, planeter och svarta hål växer som kraftigast, och på så sätt förstå varför universum ser ut som det gör idag.
Tünde Fülöp, professor, Fysik
Energiforskning, rymdfysik och materialvetenskap – tillämpningarna är många inom området plasmafysik, vetenskapen om heta joniserade gaser. Som Wallenberg Scholar kommer Tünde Fülöp att fokusera på två områden; magnetiska fusionsplasmor och laserproducerade plasmor.
Floriana Lombardi, professor, Mikroteknologi och nanovetenskap
Högtemperatursupraledare baserade på på kopparoxider har varit en utmaning för forskare i nästan 40 år på grund av sin komplexa fysik. Som Wallenberg Scholar vill Floriana Lombardi, använda moderna tekniker för två-dimensionella material för att få nya insikter om de komplexa skikten hos högtemperatursupraledare.
Andrei Sabelfeld, professor, Data- och informationsteknik
Vårt samhälle förlitar sig i allt högre grad på webben inte bara i den ekonomiska och statliga infrastrukturen utan även i den militära. Webbapplikationer är komplexa system som utsätts för angrepp från kraftfulla, resursstarka och motiverade motståndare. Som Wallenberg Scholar vill Andrei Sabelfeld utveckla ett nytt paradigm av indatamedveten och databaskänslig webbutforskning som ökar både kodtäckning och sårbarhetsdetektering jämfört med dagens bästa sökrobotar och skannrar.
Sju forskare är med sedan tidigare, och har fått förnyade anslag:
Peter Andrekson, Mikroteknologi och nanovetenskap
Här presenteras Peter Andrekson som Wallenberg Scholar.
Robert Berman, Matematiska vetenskaper
Här presenteras Robert Berman som Wallenberg Scholar.
Per Delsing, Mikroteknologi och nanovetenskap
Här presenteras Per Delsing som Wallenberg Scholar.
Fredrik Höök, Fysik
Här presenteras Fredrik Höök som Wallenberg Scholar.
Kirsten Knudsen, Rymd-, geo- och miljövetenskap
Här presenteras Kirsten Knudsen som Wallenberg Scholar.
Christian Müller, Kemi och kemiteknik
Här presenteras Christian Müller som Wallenberg Scholar.
Pernilla Wittung Stafshede, Life sciences
Här presenteras Pernilla Wittung Stafshede som Wallenberg Scholar.