Hur gör ingenjörer jämställdhetsarbete?

Majoriteten av tekniska universitet jobbar för ökad mångfald och jämställdhet bland forskare, samtidigt ses jämställdhet och mångfaldsarbete som en utmaning. I sin doktorsavhandling följer Kai Lo Andersson processer för ökad jämställdhet och mångfald på olika tekniska högskolor, men i huvudsak på Chalmers.

Kai Lo Andersson

Vilka utmaningar fokuserar du på i din forskning?

– Inom jämställdhetsarbete har det ofta varit ett fokus på att öka antalet kvinnor i organisationer, i min forskning har jag studerat de kulturella aspekterna av jämställdhetsarbete. Hur ser personerna som jobbar med dessa frågor på sitt arbete? Vilka resurser har de och vilka förändringar tror dom är möjliga?


Med din forskning, hur försöker du bidra till att lösa detta?

– Genom att studera förändringsprocesser på ett universitet har jag kunnat observera vissa tendenser gällande jämställdhetsarbete, och i min forskning lyfter jag fram de tendenserna jag ser som potentiellt problematiska för att nå målen med en numerärt och kulturellt jämställd universitetsorganisation. Jag har också under min tid som doktorand bidragit med policyförslag.


Vilka är de viktigaste resultaten?

– I min första artikel tittade jag och min handledare på hur akademiska ingenjörers professionella identitet tog sig uttryck i ett stort jämställdhetsprojekt. Vi såg tendenser som har beskrivits i tidigare forskning men inte i detta specifika sammanhang. Dessa tendenser relaterar till vad som ses som genomförbart, med en långsam organisation som ett universitet fanns det vilja att vara handlingskraftig och ett fokus på ingenjörer som ledare för förändring. Samhällsvetenskapliga perspektiv ingick ofta inte i beslutsfattandet, ofta med hänvisning till att ingenjörskollegor inte skulle respektera den kunskapen som legitim. Denna kamp för legitimitet är intressant men rent praktiskt kan den leda till en överanpassning till dominerande narrativ, där det för det mesta accepteras att titta på antalet kvinnor, men kulturella aspekter av utanförskap och diskriminering behandlas endast som enskilda fall, vilket gör att man förbiser strukturella aspekter inom organisationen som möjliggör sådana beteenden.


Vad hoppas du att dina forskningsresultat ska leda till?

– Jag hoppas att arbetet för ökad mångfald, jämlikhet och jämställdhet för forskande personal fortsätter att fokusera på kulturella frågor. Ett sätt att göra det är att kritiskt utvärdera arbetet kontinuerligt och hur analysera hur organisationer integrerar dessa frågor i sina strategier och praktiken.


Läs avhandlingen: Engineering Gender Equality

Disputation: 9 maj 2025 kl 13.15, se länk ovan.

Kai Lo Andersson
  • Doktorand, Science, Technology and Society, Teknikens ekonomi och organisation
Catharina Landström
  • Docent, Science, Technology and Society, Teknikens ekonomi och organisation