
24 unga talanger har fått ett unikt sommarjobb på Chalmers: att utforska AI och de möjligheter det kan skapa inom en organisation.
– Det är självklart för ett universitet att utforska framtidens möjligheter och funktioner – här med hjälp av våra fantastiska studenter, säger projektledaren Per Olof Arnäs.
De 24 sommarjobbarna har rekryterats via ett omfattande frågeformulär, som också det utformats med stöd av AI. De ska under sommaren utforska möjliga lösningar eller metoder för 24 olika projekt som skulle kunna vara användbara för högskolans verksamhetsstöd. Idéerna har plockats fram på workshops med Chalmersanställda, för att kartlägga de behov som finns.
Sommarjobbarna har sedan delats in i sex team som tar sig an fyra projekt vardera. Så mycket mer instruktioner har de inte fått – och ska inte få heller. Uppdraget är att testa sig fram, utan att vara begränsade.
– Det här är ett explorativt, utforskande, projekt. Vi ger dem en riktning men säger sedan åt dem att springa så fort de kan och ha så roligt som möjligt, säger Per Olof Arnäs.
Kring varje projekt finns också en grupp intressenter från verksamheten som ger ramar, perspektiv och önskemål till sommarjobbarna.
Utforska och prova
Tanken är att genom att prova sig fram, gå in i återvändsgränder eller hitta oväntade lösningar ta fram en bättre förståelse för vad Chalmers behöver. När sommarjobben avslutas i augusti kan vissa projekt tas vidare av IT-avdelningen på Chalmers. Det finns också möjlighet att anställa några av sommarjobbarna för att arbeta vidare parallellt med studierna.
– Vissa projekt kommer visa sig inte vara några större problem – de kan vara lösta på några dagar. En del idéer är bra men visar sig omöjliga att genomföra. Många projekt handlar inte i första hand om att bygga verktyg utan att ge Chalmers beställarkompetens – hur vi ska gå vidare och bättre veta vad vi ska kräva i framtida upphandlingar, säger Per Olof Arnäs.
Sommarjobbarna kommer från både Chalmers och GU och har olika bakgrunder – från programmering och ingenjörskunskaper till matematik och kognitionsvetenskap.
Möjlighet att vara mer kreativ
Amanda Öberg har läst kognitionsvetenskap i Umeå och har precis avslutat första året på sin masterutbildning inom Människocentrerad AI på GU.
– Sommarjobbet är ett perfekt sätt för mig att få jobba med det jag pluggar, hur vi interagerar med tekniken och hur vi påverkas av den. Det jag framför allt tycker om är att våra projekt ska användas på ett universitet. Det gör att det inte blir så endimensionellt utan människocentrerat och tvärvetenskapligt.
Den största skillnaden mot studierna tycker hon är de fria tyglarna.
– När man studerar följer man en viss gång, även om man får fria tyglar är det redan bestämt vad det ska mynna ut i. Här har vi ett helt annat sätt att tänka och skiftar fokus från leverans till vad som kan göras. Det är en bra möjlighet att få vara mer kreativ.
”Lär sig komplettera varandra”
Filip Berntsson, matematikstudent från GU, var med redan i fjol när ett pilotprojekt genomfördes, då bara med fyra sommarjobbare. Han har därefter fortsatt jobba deltid med de projekt som förra sommaren resulterade ut i och det var självklart att komma tillbaka ännu en sommar.
– Det är nästan svårt att förstå vilket lyxprojekt det här är, och i år är det ännu roligare när vi är fler. Det roligaste är att få jobba tillsammans med personer som har helt andra bakgrunder och ser saker på ett annat sätt. Det skapar en känsla av ”jag kan det här, vad kan du” och leder till många utbyten, säger han.
Det är också de olika perspektiven och kunskaperna som för arbetet framåt, anser Filip Berntsson.
– När jag, med min kunskap inom språkmodeller, tycker att jag är färdig, kan en kollega se mycket mer som behöver göras utifrån sin kompetens. Det blir ingen tävling, utan man lär sig att komplettera varandra och vara lyhörd.
Fakta / AI-projektet
Sommarens projekt är indelade i sex domäner, till exempel Smart Campus, Data Exploit eller 10xIndividual (personlig produktivitet). Varje domän består av fyra separata riktningar att utforska. Fyra sommarjobbare ansvarar för en domän och organiserar sina arbeten inom teamet helt på egen hand.