Den 29 april 2025 sändes den europeiska klimatsatelliten Biomass upp från rymdbasen Kourou i Franska Guyana. Ombord finns banbrytande teknik som kan väga världens skogar från rymden – och forskning från Chalmers har haft en avgörande roll i projektets utveckling.

Skogar lagrar enorma mängder kol och spelar därför en avgörande roll i kolcykeln och klimatförändringarna. Men bristen på data om hur mycket biomassa skogen innehåller innebär att det finns begränsad förståelse för tillståndet för världens skogar och hur de bidrar och inverkar på kolets kretslopp och klimatet.
För ganska precis 20 år sedan skickade därför Lars Ulander, professor i radarfjärranalys vid Chalmers, och några kollegor in ett förslag till europeiska rymdorganisationen ESA om en ny skogsmätningssatellit.
– Vår tanke var att använda en väldigt speciell radar för att kunna kartlägga världens skogar från rymden. Målet var att förstå hur skogarna påverkar klimatet och hur klimatförändringarna påverkar skogarna, säger Lars Ulander.
Tjugo år senare är radarinstrumentet på plats ombord på satelliten Biomass och arbeter på riktigt långa våglängder för att tränga igenom trädens kronor och sätt skapa en komplett bild av hela trädet. På så vis kan satelliten observera den totala massan av all levande skog, över hela planeten.
Från sin marschhöjd på 666 kilometer ska satelliten sedan löpande skapa globala kartor som gör det möjligt för klimatforskare att följa förändringar och utveckling i världens skogar. Med mer exakta data kan forskare förbättra klimatmodeller och förstå kolets kretslopp bättre, något som i sin tur hjälper beslutsfattare att styra mot mer träffsäkra klimatåtgärder.

Mer info:
Läs mer om satelliten på Rymdstyrelsens webbplats: Ny satellit ska väga världens skogar från rymden
Där kan du också läsa en längre intervju om Lars Ulanders livsgärning på väg mot rymden
Du kan också läsa mer på European Space Agency:s webbplats om projektet Biomass.
Ett videoklipp som berättar mer om projektet finns också på ESA:s Youtubekanal.
Kontakt

- Avdelningschef, Geovetenskap och Fjärranalys, Rymd-, geo- och miljövetenskap