Att färglägga det ögat inte kan se

Varje vecka släpper rymdteleskopet Hubble en ”Veckans bild”, och den här gången är det en explosion i både färg och aktivitet som valts ut. Den visar en region i rymden som ligger relativt nära jorden – bara 5 900 ljusår bort – i stjärnbilden Scorpionen, och den är baserad på observationer gjorda av chalmersastronomen  professor Jonathan Tan tillsammans med kollegan Rubén Fedriani, tidigare på Chalmers, numera vid Instituto de Astrofisica de Andalucia, i Spanien. 

En nebulosa med stjärnor.
Delar av bilden lyser starkt av ljuset från nya stjärnor som bildas, men är är också delvis täckt av mörkt damm och stoft. Färgade lager av gas och stoft böljar ut över resten av bilden. Bild: ESA/Hubble & NASA, R. Fedriani, J. Tan

Observationer i infrarött ljus innehåller inga färger, eftersom ögat inte kan se i de våglängderna. För att det ska bli sådana här färgglada bilder krävs därför att man färglägger dem, där varje våglängd får en viss nyans. Kortare våglängder får blå nyanser, medan lite längre drar åt det röda hållet - på samma sätt som i synligt ljus. 

Den här bilden är också sammanställd med observationer från ett instrument på Hubble som kallas Wide Field Camera 3 (WFC 3), som kan separera ljuset från olika våglängder, vilket gör att astronomerna kan kontrollera precis vilka våglängder av ljus som teleskopet samlar in vid varje observation. Det är inte bara användbart för specialinriktad forskning, utan också för att skapa spektakulära bilder som den här.

I bildens fokus finns ett mörkt parti, där en så kallad protostjärna, en stjärna som håller på att födas, döljs i ett moln av damm och stoft. Det är en stor stjärnan, med en massa cirka 30 gånger vår sol, och även om vi inte ser stjärnan kan vi se hur infrarött ljus läcker ut uppe till vänster och nere till höger – där en kraftig jetstråle från stjärnan har "blåst bort" dammet.

Observationer som den här, gjorda i flera våglängder, hjälper oss att förstå hur mest massiva och ljusstarkaste stjärnorna i vår galax föds.

En fullskalig bild finns på europeiska rymdorganisationen ESA:s webbplats

Kontakt

Jonathan Tan
  • Professor, Astronomi och plasmafysik, Rymd-, geo- och miljövetenskap