Astronomiprofessor invald i kunglig akademi

Susanne Aalto, professor i radioastronomi vid Chalmers, är en av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) nya ledamöter, invalda 7 december 2023. Sammanlagt valdes 40 framstående forskare och experter från företag och offentlig sektor in.

Susanne Aalto
Susanne Aalto

Susanne Aaltos forskning handlar om stjärnbildning, massiva svarta hål och kalla supervindar, i avlägsna och närbelägna galaxer. I sin forskning använder hon bl a rymdteleskopet James Webb, som du kan läsa mer om i nyhetsartikeln: En första titt på ljusstark ”motor” bakom kolliderande galaxer

Susanne, väljs in i IVAs avdelning Teknikens grunder och gränsområden.

– De nya ledamöternas samlade erfarenheter och kompetenser kommer att bli ett viktigt tillskott för oss som akademi. Det här gör att vi ytterligare stärker och breddar IVAs kompetenser i viktiga framtidsfrågor så som artificiell intelligens och hållbar utveckling, säger Marcus Wallenberg, preses IVA och Tuula Teeri, vd för IVA i ett gemensamt uttalande.

IVA: Världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi

IVA bildades för över 100 år sedan och är världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Akademins tolv avdelningar föreslår nya ledamöter. Därefter är det IVAs högsta beslutande organ, Akademisammankomsten, som beslutar om invalen.

Läs mer om utnämningarna i IVA:s pressmeddelande: IVA förstärker med 40 nya ledamöter – här är listan

Kontakt

Susanne Aalto
  • Prorektor, Chalmers tekniska högskola