Ryttarens genväg – en senväg?

Bild 1 av 1
Chalmershindret 2024 i Göteborg
På Gothenburg Horse Show, mäts och presenteras mellantider för omhoppningens hindersträckor, vilket innebär att mätningen utökas från ett hinder till flera. Här är Chalmersteamet bakom årets projekt. Från vänster: Amanda Hoveklint, Marlene Eklund, Klara Eriksson Segerström, Julia Tinghall, Annie Abrahamsson Eknefelt, Louise Svensson, Elin Ekstedt, Magnus Karlsteen. Saknas: Johanna Jonasson och Isabella Sykkö.

Högre, snabbare och smartare. Sedan 2016 har Chalmersstudenter hjälpt världseliten i hästhoppning att trimma sina färdigheter på Gothenburg horse show i Göteborg. Tidigare har det handlat om att mäta olika aspekter av hästens språngkurva, i år är ryttarens vägval i fokus.

Studenterna, som kommer från olika årskurser och program, försöker ta reda på om det lönar sig att ta snäva svängar och spara tid på vissa delar av banan, eller om en jämnare fart ger bättre sluttid. Uppgiften ingår i en valbar kurs som ges inom Chalmers satsning på sport och teknologi.

Följ med Verapodden till hopptävlingarna på Scandinavium och möt Annie Abrahamson Eknefelt, Marlene Eklund, deras kurskamrater samt Magnus Karlsteen, docent i fysik och ansvarig för ridsport och hästens välfärd inom Sport och Teknologi.

Om Verapodden

I Chalmers Verapodd hör du personliga samtal med forskare, studenter, lärare och alumner. Vilka är deras erfarenheter, drivkrafter och visioner? Vad blir det av kunskapen från Chalmers?

Projektledare: Cecilia Hillman & Maria Saline, Genie

Originalmusik av Stefan Karlsson
Programledare, teknik & redigering: Malin Avenius
Producent: Anne-Christine Nordin.

Vera Sandberg blev Sveriges första kvinnliga ingenjör år 1917. Hon studerade som ensam kvinna bland 500 män. Idag är rymmer Chalmers tekniska högskola 10 500 studenter och en tredjedel är kvinnor.

Läs mer om årets Chalmershinder:

Vägval i fokus för årets Chalmershinder

Gothenburg Horse Show

Vill du få en djupare inblick i Chalmershindrets historia och vilken kunskap det genererat? Läs mer om projektet 2016-2020 

Chalmers utbildningsprogram och kurser

30 kreativa tekniska grundutbildningar, ett 40-tal masterprogram och två versioner av Tekniskt basår.
På Chalmers finns något för alla. 

Program och kurser. 

Magnus Karlsteen
  • Docent, Materialfysik, Fysik
Cecilia Hillman
  • Enhetschef, Kommunikationsavdelningen, Chalmers verksamhetsstöd
Maria Saline
  • Projektledare, Lednings- och högskolegemensamt stöd, Chalmers verksamhetsstöd