Chalmers bygger ett nytt besökscentrum för rymdteknik och astronomi, och första spadtaget inför det nya huset togs den 19 september under Rymdveckan i Västsverige. Själva bygget, mitt bland teleskopen vid Onsala rymdobservatorium, ska bli ett nyskapande och klimatvänligt projekt.
Onsala rymdobservatorium i norra Halland har en lång tradition av att engagera allmänheten i dess forskning om rymden, astronomi och vår planet. Radioteleskopen vid observatoriet i Onsala har fascinerat och inspirerat besökare i alla åldrar ända sedan rymdåldern började.
Nu blir observatoriet värd för ett nytt besökscentrum med ett större uppdrag: att visa upp all den rymdforskning som bedrivs på Chalmers och bland dess partners i Västsverige.
– Onsala rymdobservatorium har i över 50 år ökat vår förståelse av vårt universum och lett Chalmers mot ett allt större engagemang för rymdforskning och dess tillämpningar. I det nya besökscentrumet ska allmänheten få en större möjlighet att uppleva universum och vår rymdverksamhet, säger Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers.
Det nya huset ska byggas mitt bland teleskopen i Onsala, där forskning bedrivs om både universum och jorden.
– Våra teleskop och instrument ger forskarna en närkontakt med rymden och universum. Här använder vi dessutom rymdteknik för att mäta både havsnivå, jordskorpan och atmosfären. Med det nya huset vill vi ge fler besökare en chans att komma närmare rymden, och rymdtekniken, säger Eva Wirström, astronom vid Chalmers och avdelningschef för Onsala rymdobservatorium.
Byggprojektet blir nyskapande när det gäller hållbarhet, menar Nicklas Arfvidsson, vd för Chalmersfastigheter som är beställare och byggherre.
– Nu när Chalmers vill visa upp hela universum och den senaste tekniken fordras det också
att vi bygger på ett hållbart sätt där vi så långt som möjligt minimerar vår klimatpåverkan
genom att maximera vårt återbruk. Detta är ett unikt projekt för Chalmers där vår förhoppning är att kunna dra lärdomar i allt från utsläppsdriven upphandling till projektering och genomförande av ny- och ombyggnadsprojekt med minimal klimatpåverkan, säger han.
Magnus Simonsson är affärschef för NCC Building Sverige, som är byggentreprenör för projektet.
– Hållbarhet är centralt för NCC. Vi ser fram emot att applicera vårt kunnande och erfarenhet och tillsammans med Chalmers utveckla detta visionära projekt, säger han.
Det nya besökscentrumet vid Onsala rymdobservatorium ritas av White arkitekter.
– Vi ska skapa en plats som gör forskningen mer tillgänglig för allmänheten. Att utforma en byggnad, i den här snudd på futuristiska miljön omgiven av gigantiska radioteleskop, är ett unikt och spännande uppdrag, säger ansvarig arkitekt Mattias Lind.
Bygget väntas pågå under 2020 och huset ska stå redo för de första besökarna 2021.
Mer om evenemanget den 19 september
Vid ceremonin deltog bland andra Lena Sommestad, landshövding i Hallands län; Stefan Bengtsson, rektor för Chalmers; Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen; Lisbeth Schultze, länsöverdirektör, Länstyrelsen i Västra Götaland; och Elvire De Beck, koordinator, Chalmers rymdplattform.
Evenemanget var en del av Rymdveckan i Västsverige, som firade 50-årsjubileet av den första månlandningen.
Mer om Onsala rymdobservatorium
Onsala rymdobservatorium är Sveriges nationella anläggning för radioastronomi och en av många forskningsinfrastrukturer vid Chalmers. Observatoriet förser forskare med utrustning för studier av jorden och resten av universum. I Onsala, 45 km söder om Göteborg, drivs fem radioteleskop samt utrustning för forskning om jorden och atmosfären. Observatoriet medverkar även i många internationella projekt inom astronomi och geodesi. Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers tekniska högskola är värd för observatoriet.
Det nya huset placeras mellan Onsalas tvillingteleskop, som invigdes 2017, och observatoriets ikoniska 25-metersteleskop, byggt 1963.
För mer information
Robert Cumming, kommunikatör, Onsala rymdobservatorium, Chalmers, 070 493 3114 eller 031 772 5500, robert.cumming@chalmers.se
Eva Wirström, avdelningschef och vice föreståndare, Onsala rymdobservatorium, Chalmers, eva.wirstrom@chalmers.se, 031 772 5500
Anna Eckerstig, vice vd, Chalmersfastigheter, anna.eckerstig@chalmersfastigheter.se, 031-772 62 30
Foto och film: Johan Bodell/Chalmers