Open Access-pris till rapport om studenters syn på AI

Bild 1 av 1
vinnarna

Hipp, hipp, hurra till Hans Malmström, Christian Stöhr och Wanyu Ou från CLS som 2024 får Chalmers biblioteks Open Access-pris. Deras rapport ”Chatbots and other AI for learning: A survey of use and views among university students in Sweden” är årets mest nedladdade från research.chalmers.se.

Stort grattis till er! Era tankar om det här priset?

- Vi är såklart oerhört stolta! Det här är ett viktigt pris eftersom det betonar Chalmers strävanden att göra forskningsresultat och forskningsdata tillgängliga för fler människor.  

Er rapport har laddats ner drygt 1000 gånger, mer än 30 procent mer än den näst mest nedladdade, vad tror ni det beror på?

- Det enkla svaret på den frågan är tajming. Det föll sig så att vi var en av de första grupperna att utforska utmaningarna och möjligheterna med generativ AI från ett studentperspektiv, och det skedde vid en tidpunkt (våren 2023) där alla, precis alla, pratade om generativ AI, samtidigt den kollektiva kunskapen om generativ AI inom sektorn högre utbildning var ganska dålig. Därför blev intresset stort när vi kunde presentera data om studenters attityder och användning, och att vi kunde göra det utifrån ett förhållandevis stort underlag (nästan 6 000 studenter) från många av Sveriges universitet och högskolor.   

Vad är open access för er? Varför är det viktigt?

- OA är i grund och botten en fråga om återbetalning till samhället i såväl snäv som vid bemärkelse. Den statligt finansierade forskningen utgör en stor och viktig del av de totala anslagen för forskning, och då har vi en skyldighet att betala tillbaka genom att göra forskningsresultaten tillgängliga, dels för allmänheten, dels för andra forskare. Men, precis lika viktigt är det att forskningen som vi gör får spridning, och spridning i egentlig mening får den bara om den tillgängliggörs för alla. Det är lätt att glömma att det finns forskare i många länder som inte har tillnärmelsevis samma tillgång till databaser och förlagsprodukter som vi har i den här priviligierade delen av världen.  

 Hur kan vi få fler att publicera vetenskap öppet? Några utmaningar som universitet/högskola behöver överkomma som ni ser det?

- Genom att utmana konventioner och traditioner, men det är enklare sagt än gjort. Som forskare drivs vi inte bara av tanken på att sprida forskningen till andra; en ambition är också att forskningen ska få verkligt genomslag, genom att den citeras och används av andra forskare eller kommer till direkt nytta i olika tillämpade sammanhang. Meriteringssystemen för forskning är fortfarande uppbyggda så att publicering i kanaler med högt genomslag (i bibliometrisk mening) premieras, före OA publicering. Här är vi absolut inga helgon - vi är precis lika styrda som många andra när det gäller val av kanaler för publicering. Lösningen? Det är knepigt, men sannolikt krävs det gemensamma och kraftfulla insatser från nyckelintressenterna, forskarkollektivet såklart, men framför allt de ledande universiteten, att fortsätta sina strävanden att utöva press på förlagen att sänka trösklarna (särskilt kostnaderna) för OA-publicering.

Jessica Lindholm, tf chef för avdelningen informationsresurser och vetenskaplig publicering på Chalmers bibliotek, delade ut priset:

- Att vi varje år under den internationella Open access week lyfter fram någon som utmärkt sig genom att nå ut brett med sin forskning gör mig stolt över vår arbetsplats.  Det gör att fler enkelt kan ta del av aktuella frågor inom forskningen på Chalmers. Det är en viktig aspekt av att bygga ett öppet och demokratiskt kunskapssamhälle, och i linje med Chalmers vision om att skapa en bättre framtid. De forskare som publicerar sig Open access får dessutom mer citeringar än inlåst forskning och därmed även potentiella fördelar i sina egna karriärer. 

Vill du läsa hela rapporten hittar du den här!

Vad är Chalmers biblioteks Open access-pris?Utmärkelsen har delats ut sedan 2015 och är ett sätt för Chalmers bibliotek att uppmärksamma det globala eventet Open access-week som pågår en vecka i oktober. I år är temat för veckan “Community over Commercialization” och beskrivs så här:  The theme of International Open Access Week for 2024 will continue with last year’s focus on “Community over Commercialization.” This theme contributed to a growing recognition of the need to prioritize approaches to open scholarships that serve the best interests of the public and the academic community. Taking the unprecedented step to build on this theme for a second year highlights the importance of this conversation and presents the opportunity to turn more of these deliberations into collective action.
Här kan du läsa mer om Open Access week!

Frågor?

Hans Malmström
  • Viceprefekt, Vetenskapens kommunikation och lärande

Skribent

Jenny Palm