Nanoscientifica producerar nano partiklar

Bild 1 av 1
Picture of products

Företaget Nanoscientifica utvecklades av Robson R. da Silva, Jessica Origo Hernandez och Kasper Moth-Poulsen, professor i tillämpad kemi. Företaget producerar miljövänliga nano partiklar. 

Allt började år 2020 när Robson och Jessica var doktorander i Kaspers grupp på Chalmers. I forskargruppen arbetade de med att producera stora mängder nano partiklar för en ny typ av sensorsystem. Tillsammans utvecklade de en metod för att producera högkvalitativa nano partiklar i en så stor kvantitet som möjligt för det SSF-finansierade forskningsprojektet för plasmonik plast som leds av professor Christoph Langhammer. Denna nya metod bidrog till att starta upp ett företag vid namn Nanoscientifica. Kasper är för närvarande professor vid Polytechnic University of Barcelona (UPC) och vid Chalmers, men är också en del av Nanoscientificas styrelse.

Vad är ert mål med Nanoscientifica?

"Vi vill producera nano partiklar som fungerar bättre än andra nano partiklar. Denna metod kommer också att bli mer miljövänlig genom att använda färre ädla metaller. Målet är att 90 procent av våra nano partiklar ska komma från återvunna källor. Metoden är också mer kostnadseffektiv än andra metoder", säger Kasper.

Hur har Chalmers hjälpt till i utvecklingen av ert företag?

"Vi har haft möjlighet att hyra labbutrustning, laboratorier och få tillgång till andra infrastrukturer på Chalmers. Vi har också deltagit i Swedish Hydrogen Centre tillsammans med andra forskare från Chalmers vilket har betytt mycket för företaget", säger Kasper.

Kasper Moth-Poulsen
  • Professor, Tillämpad kemi, Kemi och kemiteknik

Skribent

Amelia Brådenmark

Taggar:


Du kanske också är intresserad av