I takt med kvantteknologins framfart har även omvärldens intresse för Chalmers kvantdator ökat – och därmed också antalet studiebesök hos WACQT. Under våren har centret välkomnat nyfikna studenter, forskare, företag och beslutsfattare från Sverige och utomlands - som alla vill veta mer om Chalmers kvantdatorbygge.
Omvärldens ökade intresse för kvantteknologi har knappast gått obemärkt förbi bland forskarna och personalen inom WACQT. Trenden syns inte minst i koordinatorn Johan Veiga Beneschs inkorg som mottar allt fler mejl från skolor, företag, myndigheter och regeringsrepresentanter - i Sverige och utomlands - som vill komma på besök och höra mer om Chalmers kvantdator.
– Det händer mycket inom kvantteknologi nuförtiden. Framför allt har vi under de senaste två åren sett många nationella initiativ utanför Sverige och därför även extra finansiering till kvantteknologi, både till forskning och för att starta kvantteknikföretag. Det gör nog att press tar upp nyheter som kommer ifrån WACQT. Som en följd har vi under senaste året även sett stort intresse för vad vi gör, med besökare från svenska skolor, finansiärer, företag, och departement och även utrikes gäster, säger Johan Veiga Beneschs, vetenskaplig koordinator för WACQT.
Under våren har upp emot 50 svenska och utländska grupper guidats runt i lokalerna på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap på Chalmers – däribland universitetsstudenter, gymnasieklasser, ambassadörer, EU-kommissionärer, en rad stora företag, representanter från försvarssektorn, medlemmar från Wallenbergfamiljen - och till och med 2012 års nobelpristagare i fysik, David J. Wineland.
Besöken brukar inledas med en presentation av centrumet WACQT och en introduktion till ämnet kvantteknologi, följt av en rundvandring bland laboratorierna. Störst aktivitet är det såklart runt själva kvantdatorn, men också i Renrummet där en stor del av den forskning som möjliggör kvantdatorn sker.
Vikten av att få och sprida kvantkunskap
För de drygt 30 gymnasieelever från Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium som gästade WACQT i juni verkar besöket ha lämnat avtryck – inte minst visuellt.
– Jag tyckte det var väldigt imponerande att få se kryostaten runt kvantdatorn och hur allt är sammankopplat. Jag gillar verkligen teknologi som ser ut som att den kommer från 80-talet, samtidigt som man vet att det är riktigt supermodernt. Det är lite steampunk-känsla över det, säger Alex Gärdeman, andraårselev på Teknikprogrammet med inriktning Elektronik och Programmering.
För klasskompisen Nils Hjortsberg var det rundturen i Renrummet som gjorde starkast intryck.
– Det var extra imponerande att se de här skivorna eller ”dices” nere i Renrummet. Jag har ju bara sett videos tidigare på hur processorer är gjorda, så det var häftigt att få se på riktigt, säger han.
Det här är inte första gången gymnasieskolan gästar WACQT, och för Anne-Maj Raaholt, lärare i programmering och datorteknik är besöket den andra i ordningen. För henne handlar det inte bara om möjligheten att lära sig, utan även att föra information vidare.
– Den här typen av informationsspridning ger nog olika typer av ringar på vattnet. Det skapar inte bara tankar hos de som får titta på och höra om kvantdatorn, utan även hos de som i nästa led får höra om detta, säger Anne-Maj Raaholt.
Kvantteknologi är numer ett ämne som eleverna och lärarna tar sig an i klassrummet – om än på en övergripande nivå.
– På någon nivå förstår vi en del om kvant. Dessutom är det verkligen nyttigt att inse att även om man inte förstår allt så kan man behöva, eller vilja, fundera på saker och ting, säger Anne-Maj.
Strategisk satsning för Sveriges konkurrenskraft
Som ett av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelsens strategiska program har WACQT under våren även välkomnat besökande från stiftelsen. Vid tillfället gästades stiftelsen av Arthur Bienenstock, professor emeritus of Photon Science vid Stanford, och med på besöket var även Ingrid Sundström, från Wallenbergstiftelserna, samt Carl Jan Risberg och Lucas Wallenberg, två medlemmar av den sjätte generationen Wallenberg. Och tillsammans passade de på att ta sig en titt på Chalmers kvantdatorbygge.
– Ett strategiskt program initieras av Stiftelsen när viktiga framtidsområden identifierats, där det finns excellent grundforskning och det behövs en kompetens- och kunskapsuppbyggnad inom såväl akademi som näringsliv och samhälle för att Sverige ska hänga med i den internationella konkurrensen. Stiftelsen har avsatt 13 miljarder kronor under tolv år för de totalt sex strategiska programmen. Så när stiftelsen besöktes av Arthur Bienenstock, professor emeritus of Photon Science och Wallenbergstiftelsernas kontakt på Stanford i egenskap av Director för Wallenberg Research Link, kändes det naturligt med en gemensam visit till några av de strategiska programmen, säger Ingrid Sundström från Wallenbergstiftelserna, som också var med under besöket.
– Det var imponerande att få ta del av Chalmers kapacitet inom kvantforskning och den höga kompetens som de som är delaktiga i projektet besitter, säger Arthur Bienenstock, professor emeritus i Photon Science vid Stanford.
Förhoppning om internationella kvantsamarbeten
Under juni gästades även WACQT av en sydkoreansk delegation bestående av bland andra departementschefen för Vetenskap och Teknologi, Sung Soo Kim, med ansvar för landets nationella kvantpolicy. Med på plats var även föreståndaren för National Research Foundation of Korea-Sweden Office och Korea-Nordics Science & Technology Cooperation Center, Sung-Jong Lee. Sedan tidigare hade han kunnat följa WACQTs kvantdatorbygge i en rad artiklar, och även i en sydkoreansk YouTube-kanal på temat vetenskap och teknik. Så när partnerorganisation Vetenskapsrådet föreslog ett besök på WACQT, togs det emot mer än väl.
– Att få bevittna den toppmoderna kvantdatorn ”in action” med dess enorma beräkningskraft och lovande framtid var verkligen imponerande. Att få interagera med de briljanta forskarna och forskarna på Chalmers var lika berikande, och deras passion och engagemang för att tänja på gränserna för kvantberäkning gjorde ett bestående intryck på mig, säger Sung-Jong Lee.
Och nu hoppas man att besöket kan leda till teknologiska samarbeten framöver.
– Genom besöket kunde vi lyfta möjligheten till bilateralt tekniksamarbete mellan Korea och Sverige. Departementschefen för ministeriet för Vetenskap och Teknik, Sung Soo Kim, bedömde att WACQT har en kompletterande relation med oss, så om vi samarbetar kommer det att finnas synergier. Jag håller med om synen. I Korea finns det ett politiskt underlag för att stärka det internationella samarbetet i framtiden, så jag tror att möjligheten är stor, säger Sung-Jong Lee.
- Projektkoordinator, Kvantteknologi, Mikroteknologi och nanovetenskap