Peter Andrekson är 2024 års Gustaf Dalénmedaljör

Bild 1 av 1
Peter Andrekson är 2024 års Gustaf Dalénmedaljör
Peter Andrekson tilldelas Gustaf Dalénmedaljen 2024 för sin förtjänstfulla verksamhet vid Chalmers.

Med en lång och framgångsrik forskningskarriär inom fotonik och optisk fiberkommunikation och med över 650 publikationer i ryggen har Peter Andrekson byggt upp ett forskningsfält i grunden och skapat en ledande forskargrupp på området – med stor samhällelig betydelse. För sin förtjänstfulla verksamhet vid Chalmers utses han nu till 2024 års mottagare av den ärofyllda Gustaf Dalénmedaljen.

Björn Rosengren, Pernilla Wittung Stafshede och Spotify-utvecklarna Martin Lorentzon och Ludvig Strigeus – listan över Chalmerister som fått motta den prestigefyllda Gustaf Dalénmedaljen under åren är lång och imponerande. Nu kan även Peter Andrekson, professor i fotonik och avdelningschef vid institutionen för Mikroteknologi och Nanovetenskap, sälla sig till skaran när det i dagarna annonserades att han är 2024 års Gustaf Dalénmedaljör.

– För mig var detta väldigt oväntat, jag vet ju vilka som tidigare har fått denna medalj. Självklart känns det väldigt roligt och hedrande att man uppskattat vad jag gjort under mina ganska många år på Chalmers, säger Peter strax efter att själv ha nåtts av nyheten.

Gustaf Dalénmedaljen delas varje år ut av Chalmersska Ingenjörsföreningen till minne av Chalmeristen, uppfinnaren och nobelpristagaren Gustaf Dalén. Peter Andrekson tilldelas medaljen för sin långa och framgångriska forskningskarriär inom fotonik, mer specifikt optisk fiberkommunikation. Disciplinen ligger i gränslandet mellan optik, fasta tillståndets fysik och elektronik – ett forskningsfält som han har byggt upp från grunden och även skapat en ledande forskargrupp inom. Han har framför allt utvecklat experimentella tekniker för signaldetektering och för utökad hastighet och precision.

Andrekson har handlett över 25 doktorander till examen vid Chalmers och är fortsatt en mycket uppskattad handledare. Han är också en av Vetenskapsrådets rådsprofessorer sedan 2016, ledamot i IVA, fellow i både IEEE och Optica, samt Wallenberg Scholar sedan 2012.

Bland hans över 650 publikationer lyfter Chalmersska Ingenjörsföreningen specifikt forskningsresultat på temat lågbrusig parametrisk förstärkning i optiska fibrer och kommunikation i rymden där noggrannhet, snabbhet och känslighet är viktiga parametrar. Ett område som upptar Peters forskningsengagemang också idag.

– Ett av mina fokus just nu är att forska kring en speciell typ av optiska förstärkare som inte lägger till något extra brus till skillnad från alla andra kända optiska förstärkare. Inom detta område är vi världsledande och potentiella tillämpningar är många, så detta är mycket stimulerande och intressant att arbeta med, säger Peter.

Den officiella utdelningen av medaljen sker under Chalmersska Ingenjörsföreningens vårmöte och följs sedan upp av pristagarens traditionella Gustaf Dalén-föreläsningen i början av 2025. Och även om nyheten om utmärkelsen fortfarande är färsk tror Peter att den kommer att röra sig i rymden.

– Jag har inte hunnit fundera på föreläsningen än, men den lär handla om kommunikation med hjälp av ljus över både korta, långa, och mycket långa avstånd, till exempel till och från Mars, säger Peter.

Läs mer om Gustaf Dalénmedaljen här.

Peter Andrekson
  • Professor, Fotonik, Mikroteknologi och nanovetenskap

Skribent

Lovisa Håkansson