Läkemedelsutveckling i fokus när AstraZeneca besökte WACQT

Bild 1 av 1
astrazeneca

– Kvantdatorberäkningar är helt klart en av de stora digitala revolutionerna i vår livstid, och vi förväntar oss att de kommer att spela en kraftfull roll i framtiden för våra applikationer. Med tanke på WACQT:s närhet till AstraZeneca och den förväntade potentialen för kvantberäkning, ville vi ta tillfället i akt att lära oss mer om tekniken, säger Adrian Clark, Strategy & Operations Director, Oral Product Development på AstraZeneca, som besökte WACQT tillsammans med en grupp kollegor.

Det var i oktober som en grupp forskare och läkemedelsutvecklare från Astra Zenecas avdelning för utveckling av orala produkter besökte WACQT för att få höra mer om kvantteknologins användbarhet inom just läkemedelsutveckling – och så klart för att titta på kvantdatorn. Inom fältet är förståelsen för hur olika ämnen interagerar med varandra och hur olika ämnessammansättningar beter sig i kroppen helt avgörande. Och på dessa punkter ser man stor potential hos kvantteknologins möjligheter framöver.

– Vi försöker i allt högre grad att modellera och förutsäga egenskaper hos den här typen av ämnessammansättningar för att på så vis kunna snabba upp utvecklingen av nya läkemedel till patienter som behöver dem. Genom att simulera experiment i stället för att utföra dem på riktigt kan vi minska vår belastning på miljön betydligt. Kvantdatorberäkningar är helt klart en av de stora digitala revolutionerna i vår livstid, och vi förväntar oss att det kommer att spela en kraftfull roll i framtiden för våra applikationer. Med tanke på WACQT:s närhet till AstraZeneca och den förväntade potentialen för kvantberäkning, ville vi ta tillfället i akt att lära oss mer om tekniken, säger Adrian Clark, chef för Strategy & Operations inom Oral Product Development på AstraZeneca.

Astra WACQT

Besöket inleddes med en presentation av ämnet kvantteknologi och arbetet inom WACQT, som sedan följdes upp av en rundtur i kvantdatorlabbet. Och det var bland annat samarbetsviljan som präglar centret, tillsammans med samhällsnyttan i den testbädd som är under utveckling, som imponerade mest.

- Vi var ganska förvånade över hur långt fram WACQT befinner sig, hur stor expertisen är, och hur stor samarbetsandan verkar vara. Planerna på att öppna en testbädd var mycket intressanta och är också ett bevis på centrets starka drivkraft för samhällsnytta. Vi inser också att, även om man gör snabba och imponerande framsteg, så är tekniken i ett tidigt utvecklingsstadium och kan inte ännu ge några fördelar jämfört med konventionella beräkningsmöjligheter för de problem vi arbetar med.

Och självklart var det också speciellt att få ta sig en titt på pjäsens huvudrollsinnehavare, kvantdatorn själv.

- Introduktionsföreläsningen gav en rad insikter för de flesta av oss, men de faktiska fysiska datorerna liknade naturligtvis inte något vi tidigare har sett. Arkitekturen för kvantbitarna, algoritmernas natur och hur de fungerar tillsammans var alla nya koncept, säger Adrian Clark.

Per Delsing
  • Professor, Kvantteknologi, Mikroteknologi och nanovetenskap

Skribent

Lovisa Håkansson