Jan Grahn mottar årets Guldäpple

Bild 1 av 1
Jan Grahn mottar Guldäpplet 2024
Jan Grahn mottar Guldäpplet 2024 vid en ceremoni i samband med sektionsmiddagen på Teknisk Fysik i februari. Personer på bilden från vänster till höger: Jan Grahn, MC2/TML, Hugo Rådegård, Adam Orthag och Alexander Ternström från Studienämnden Fysik på Chalmers. Foto: Fysikteknologsektionens Fotoförening

”Jan lyckas sätta sin undervisning i ett större sammanhang genom kopplingar till näringsliv och aktuell forskning och han har också fått sina studenter att känna sig hörda.” Så lyder delar av motiveringen när Jan Grahn, professor vid avdelningen för Terahertz och millimetervågsteknik på MC2, får studenternas pedagogiska pris Guldäpplet för sin kurs ”Elektriska kretsar och system” i programmet för Teknisk Fysik. 

Det pedagogiska priset Guldäpplet delas ut årligen till en föreläsare som har gjort en speciell insats för utbildningen inom programmen Teknisk fysik och/eller Teknisk matematik på Chalmers. Priset består av ett symboliskt äpple i guld, ett diplom från programansvariga för Teknisk Fysik, Teknisk Matematik och ordförande för Studienämnden Fysik samt en summa om 12 000 kronor för att utveckla mottagarens undervisning.
 
Jan Grahn får årets Guldäpple för sin kurs Elektriska kretsar och system (ESS117) på årskurs 2 i Teknisk Fysikprogrammet på Chalmers - MC2’s största kurs i grundutbildningen med 100 teknologer och 7.5 högskolepoäng. 

Hej Jan, och stort grattis! Hur känns det här? 
 
- Jag känner mig fantastiskt hedrad att bli nominerad och få ett pedagogiskt pris av mina studenter. Efter tjugo års frånvaro i undervisning på grundnivå fick jag chansen att återgå till föreläsningssalen där det känns väldigt givande att nu få dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter inom grundläggande analog elektronik. Och förhoppningsvis får vi se en del av dessa teknologer dyka upp som doktorander på MC2.

Vilka tror du själv är framgångsfaktorerna som gör att ditt sätt att undervisa upplevs som så positivt av studenterna?
- Jag tror det handlar om att visa glädjen i att dela med sig av sina kunskaper och insikter i ett tekniskt område, i detta fall elektronik, som i grunden bygger på fysik och naturvetenskap. Och sedan lyssna in sig på sina studenter om och hur de tar sig till mitt budskap. Jag trivs väldigt bra i föreläsarrollen och känner att de som närvarar på mina föreläsningar gör det för att jag kan förmedla något som inte böcker eller online kurser förmår.

Hur kommer du att fira denna fina utmärkelse? 
- Det har jag redan gjort genom att skida mitt tionde Vasalopp! 

Tack och stort grattis, Jan! 

Motiveringen i sin helhet lyder:
"Jan har varit en högt uppskattad föreläsare i kursen Elektriska kretsar och system, sedan han fick ta över den för fyra år sedan. I kursen får man bland annat lära sig mycket om hur dioder, operationsförstärkare och transistorer fungerar, men Jan lyckas även sätta sin undervisning i ett större sammanhang genom kopplingar till näringsliv och aktuell forskning. Han har också fått sina studenter att känna sig hörda. Detta genom att lyssna på deras förslag och aktivt arbeta för att dels göra sin egen kurs bättre, men även för att få den att fungera så bra som möjligt tillsammans med andra kurser."

Jan Grahn
  • Professor, Terahertz- och millimetervågsteknik, Mikroteknologi och nanovetenskap

Skribent

Lovisa Håkansson