– Jag är oerhört hedrad och glad, säger Helena Rodilla, docent vid avdelningen för Terahertz- och millimetervågsteknik, som nu får mottar ett konsolideringsbidrag från Vetenskapsrådet på 10 miljoner kronor för sitt projekt om Terahertz-spektroskopi av proteiner i lösning.
Den 5 december offentliggjorde Vetenskapsrådet listan över de ansökningar som beviljats konsolideringsbidrag inom naturvetenskap och teknikvetenskap 2024. Av de 119 ansökningar som lämnats in beviljades totalt nio anslag, varav två går till forskare verksamma vid Chalmers. En av de mycket nöjda mottagarna är Helena Rodilla, docent vid avdelningen för Terahertz- och millimetervågsteknik vid institutionen för Mikroteknologi och nanovetenskap. Och för henne kom de goda nyheterna minst sagt som en överraskning.
– Jag är oerhört hedrad och glad. Jag förväntade mig ärligt talat inte det här. Jag fick nyheten från en vän som gratulerade mig efter att ha sett mitt namn på listan. Jag blev så nervös att jag inte ens kunde hitta listan över beviljade anslag. Min kompis var tvungen att skicka mig en skärmdump på listan, säger Helena.
Helena har under många år forskat om tekniker för att kunna sondera proteiners rörelse i pikosekundsskala i vätska. Därigenom är förhoppningen att få fram en metod för att förstå hur strukturen hos proteiner är kopplad till deras funktion i enzymer.
– Det här bidraget ger fantastiska möjligheter eftersom det ger en viss nivå av säkerhet när det gäller finansiering för att kunna möta den här utmanande projektidén, säger Helena.
Forskningsfältet har behövt möta en del tekniska utmaningar som kommer med att generera och detektera terahertzvågor, och på grund av det faktum att vatten absorberar terahertzvågor.
– Dessutom finns det många överlappande vibrationer som gör det svårt att lösa specifika spektroskopiska egenskaper. De flesta framstegen hittills har använt terahertz tidsdomänspektroskopi på proteiner i artificiella former för att undvika vattenabsorption, men detta påverkar proteinernas rörelser och studiet av enzymreaktioner, säger hon.
Det totala bidragsbeloppet som Vetenskapsrådet beviljar är över 82 miljoner kronor och för Helena innebär finansieringen att hon kommer att kunna investera 10 miljoner kronor i projektet.
– För att övervinna dessa utmaningar i projektet planerar vi att använda den senaste terahertz-teknologin och teknikerna som används för rymd- och atmosfärsvetenskap och kombinera det med att anpassa metoder för proteiner i vätska.
Här kan du läsa mer om Vetenskapsrådets konsolideringsbidrag 2024
- Docent, Terahertz- och millimetervågsteknik, Mikroteknologi och nanovetenskap